Top 10 homofobičnih trenutaka 2006. godine

HDZ se među strankama istaknuo u prošloj godini kao stranka sa najviše homofobnih izjava, jer govorom mržnje služilo se čak šestero njihovih zastupnika. Slijede ih HSP sa dvije homofobične izjave, te Damir Kajin iz IDS-a, stoji u Izvješću o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina Pravnog tima Iskoraka i Kontre.

Najozbiljnije kršenje ljudskih prava seksualne i rodne manjine doživjele su u 2006. godini upravo od političara, nakon čega na red dolaze mediji, koji su u protekloj godini, pogotovo u slučaju "gay turizma" na Hvaru u nekoliko primjera izvještavali neistinito i huškački. Donosimo najhomofobičnije trenutke u protekloj godini.

1. "...glavna poruka Biblije na ovu temu Sodoma i Gomora i AIDS je jedan od znakova toga što se događa u tim istospolnim zajednicama" - Niko Rebić (HDZ), na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, o Zakonu registriranom partnerstvu

2. "cijeli svemir je heteroseksualan- od muhe do slona" - Lucija Čikeš (HDZ), kojoj se u homofobičnim izjavama pridružio ui stranački kolega Marijan Mlinarić, sa svojim teorijama o nastanku homoseksualnosti, ističući da se radi o poremećaju

3. "(o Zagreb prideu, radi se o) borbenoj, organiziranoj sotonističkoj sekti, o gay ratnicima ili gay misionarima, koji agresivno nameću novi pogled na svijet", Josip Jović u Slobodnoj Dalmaciji 16. listopada 2006. HND je Jovića sankcionirao javnim ukorom zbog ovog napisa.

4. "Poštujem pravo na izbor svakog čovjeka i pojedinca i smatram da je to neotuđivo ljudsko pravo. No kad je riječ o posvojenju djeteta, s obzirom na to da velik broj heteroseksualnih parova čeka na posvojenje, smatram kako uvijek treba dati prioritet njima. Opredjeljenja sam da bi posvojenje uvijek trebalo realizirati u zajednici muškarca i žene"- Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić (HDZ). No, ublažila je svoju izjavu navodom iznimke u svom pravilu, a to je da homoseksualni par koji ima dijete iz ranije heteroseksualne veze treba nastaviti živjeti sa svojim djetetom.

5. "Baš kao i u slučaju preljuba, stav pravaša u slučaju homoseksualaca na visokim položajima u HSP-u je rezolutan - Ni u kom slučaju!", Pejo Trgovčević (HSP) u tekstu Novog lista pod naslovom "Samo HSP protiv preljubnika i homoseksualaca".

6. Damir Kajin (IDS) u više je navrata izjednačio homoseksualnost sa pedofilijom, te napadao aktiviste udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

7. Slučaj "gay turizma" na Hvaru, u različitim je novinama osvanuo u tekstovima opremljenim provokativnim naslovima, no najuvredljiviji je bio Saša Jadrijević-Tomas u Slobodnoj Dalmaciji, koji je u tekstu pod naslovom "Hvar: EU summit homoseksualaca" napisao kako će otok Hvar "od sredine srpnja do kraja kolovoza biti pod invazijom gay gostiju iz cijele Europe". Iza Tomasa, u nedobronamjernom je izvještavanju o tom događaju zatečena i Aurelija Kupanovac, autorica tekstova "Razuzdani i goli pred crkvom" i "Torcida dolazi tući homoseksualce na Hvar".

8. Na Rainbow partyju udruge Iskorak 5. ožujka u klubu Santos izbila je tučnjava kada su trojica napadača 4 sata nepozvani upali na peti po redu Rainbow party, te počeli s još nekoliko frendova brutalno napadati okupljene služeći se razbijenim bocama, šakama i nogama. Privedeni su na policiju, a protiv njih je podignuta kaznena prijava.

9. Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je Otta Barića, bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije sa 5 tisuća švicarskih franaka zbog njegovih izjava da bez problema može prepoznati homoseksualce, te zaključka da je homoseksualac čovjek koji neprimjereno dira djecu.

10. Pravni tim druga Kontra i Iskorak prijavili su glavnog urednika Slobodne Dalmacije Mladena Plešea zbog objavljivanja teksta čitatelja Branimira Lukšića pod naslovom "Homoseksualnost potkopava obitelj", no Vijeće časti hrvatskih novinara odbio je prijedlog za sankcioniranje zbog neosnovanosti. Urednik je, stoji u obrazloženju HND-a, prenio mišljenje jednog čitatelja u rubrici koja je tome i namijenjena.

Osim spomenutih političara, u izvješću su se među onima koji su se u protekloj godini prema seksualnim i rodnim manjinama odnosili diskriminatorski našli hadezeovci Karmela Caparin, Vladimir Štengl i Krunoslav Markovinović, te haespeovac Pero Kovačević, javnosti poznatiji po šovinističkoj uzrečici o madracu.

Pridružila im se i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Slavko Ferenčak, Jadranka Cigelj, bivša predstojnica Ureda za udruge, te nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

A.B.

Pročitajte više