Toranj na Sljemenu dan u zakup na 15 godina, otvara se za javnost

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tvrtka kćer Odašiljača i veza (OiV) OIV Towers Com potpisala je ugovor kojim daje u zakup poslovni prostor dijela tornja na Sljemenu na 15 godina, čime se ponovo otvara mogućnost obavljanja turističke djelatnosti u tom prostoru, a građanima i turistima pristup tornju s atraktivnim pogledom, izvijestili su iz OiV-a.

Javni natječaj

Napominjući kako zbog pravila u ugovoru trenutno ne mogu navesti tko je zakupac niti koliko će iznositi zakupnina i kada će prostor biti otvoren, iz OiV-a kažu da su zakupca našli putem javnog natječaja i podsjećaju da su dugo težili da tom prostoru vrate komercijalnu ulogu.

Podsjećaju da je sljemenski toranj jedan od simbola Zagreba, zaštitni znak Medvednice i najviša točka iznad glavnoga hrvatskog grada, s čijeg se vidikovca pruža panoramski pogled na cijeli grad i Hrvatsko zagorje sve do slovenskih Alpa, zbog čega je atraktivan za publiku.

1980-ih bio otvoren za javnost

OiV toranj Sljeme izgrađen je 1976. godine, a uz osnovnu funkciju odašiljanja televizijskih i radijskih signala, kraće vrijeme tijekom 1980-ih je bio otvoren i za javnost.

Kako je razvoj tehnologije donio i smanjenja volumena potrebne tehnološke opreme i same potrebe za prostorom, objekt je od siječnja 2020. automatiziran, a pojedini dijelovi tornja su prenamijenjeni i pokrenut je projekt obnove tijekom koje se radilo na energetskoj i obnovi armirano-betonske konstrukcije. Time su zadovoljeni preduvjeti za mogućnost monetizacije neiskorištenog dijela prostora koji više nisu potrebni OIV-u za obavljanje osnovne djelatnosti, zbog čega su i osnovali tvrtku kćer OIV Towers Com d.o.o.

Više atraktivnih sadržaja

"Budući da je OiV pravna osoba od posebnog državnog interesa, čija je osnovna djelatnost prijenos i odašiljanje radijskih i televizijskih program, ideja je bila odvajanje neosnovne djelatnosti u posebno trgovačko društvo za veću poslovnu samostalnost", poručio je predsjednik uprave OiV-a Mate Botica.

O ponuditelju, odnosno zakupcu iznose samo da je u opisu buduće djelatnosti u tornju naveo više atraktivnih sadržaja zanimljivih širokom krugu posjetitelja.

"Uz Sljeme, OiV je i vlasnik poznatih atraktivnih lokacija na Psunju, Učki, Biokovu, Labinštici i Ličkoj Plješivici, uz koje se nalaze objekti koji mogu služiti u ugostiteljsko-turističke svrhe te s tim u vezi planiramo proširiti ponudu svima zainteresiranima", zaključno je najavio direktor OIV Towers Coma Gordan Kapović.

Pročitajte više

 

Pročitajte više