Torcida je na Matejuški čuvala Split od Bugara, Bajage se nisu ni sjetili

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLIT ovih dana živi punim plućima. Fešta za feštom, zabava za staro i mlado. Sredina je srpnja i ovaj tjedan zaista je udaran po mnogo čemu. Jučer se otvorilo 63. Splitsko ljeto, započeo je i festival elektronske glazbe Ultra, njegovo peto izdanje u gradu podno Marjana.

>> 200 huligana planiralo napad na koncert Bajage u Splitu?

Split je proteklog tjedna ugostio i Bajagu na Sustipanu. 16 policajaca i nekoliko njihovih kolega u civilu bili su tu zlu ne trebalo, no nikakve potrebe za intervencijom nisu imali. Na zidiću pred ulazom na Sustipan dan prije Bajaginog koncerta osvanuo je natpis "Zaplakat ćeš opet". U potpisu T 1950. Podsjetnik na Bačvice i koncert prije 15 godina koji je nasilno prekinut bacanjem suzavca.

Organizator nije ozbiljno shvatio grafit koji je osvanuo uoči Bajaginog koncerta

Organizator koncerta Danijell Nikolla rekao nam je da nije primio nikakvu prijetnju ili najavu diverzije za Bajagin koncert.

"To je bila nekakva ekskurzija. Pijana posla. Nema veze ni s Torcidom, ni s braniteljima, koji rade na Sustipanskoj noći i zaista su ogorčeni zbog ovoga.", kazao nam je Nikolla uoči Bajaginog koncerta, koji se rasprodao u rekordnom roku.

I zaista, večer na Sustipanu bila je čarobna. I Bajagi se atmosfera svidjela, svi su guštali, vibracije su bile apsolutno pozitivne. I nekoliko brodica privuklo se Sustipanu s morske strane.

Ozloglašeni navijači Levskog nisu se pojavili na Rivi

Istu večer kada je Bajaga rasplesao Splićane i brojne njihove goste, na Matejuški, udaljenoj dva kilometra, okupila se Torcida. Riječ je o uobičajenom okupljanju pred velike Hajdukove dvoboje kada u Split stižu navijači protivničkih momčadi. 

Okupili su se kako bi Split obranili od Bugara, ozloglašenih navijača Levskog, koji provociraju Hrvate plakatima s imenima srpskih ratnih zločinaca poput Arkana, Mladića ili Karadžića i pozdravljaju s tri prsta. Takvo što Torcida nije imala namjeru dozvoliti u Splitu na njihovoj Rivi. To jutro je u Zadru izgorio bugarski automobil i policija je bila na oprezu. Kod hotela Ambasador nalazila se postrojba interventne policije, koja se tu inače nalazi kad god se navijači okupe na Matejuški. 

200 okupljenih torcidaša čekalo je spremno navijače Levskog koji se nisu pojavili pa su se i oni razišli. Nitko nije krenuo na Sustipan, niti je policija po ičemu mogla zaključiti da se spremaju na raketiranje Bajage.

 

Pročitajte više