Torcidaš, napadač na Srbe, za Hrvatsku je neosuđivan. U Srbiji osuđen na zatvor

Foto: DVD Pučišća

VILIJA MARTINIĆA, dvadesetdvogodišnjeg pripadnika Torcide koji je u istražnom zatvoru zbog prošlonedjeljnog napada na skupinu sezonskih radnika srpske nacionalnosti u Supetru na Braču, hrvatski pravni poredak smatra neosuđivanim, iako mu je lani na Prekršajnom sudu u Beogradu odmjerena zatvorska kazna od 15 dana, uz zaštitnu mjeru udaljenja s teritorija Republike Srbije u trajanju od jedne godine.

Štoviše, sudac istrage splitskog Županijskog suda Vladimir Živaljić odlučio ga je zadržati u istražnom zatvoru, samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog ranije osuđivanosti jer, kao što rekosmo, za pravni poredak Republike Hrvatske Martinić nije kazneno osuđivan, dok su mu prekršajno, kako neslužbeno doznajemo od nekoliko upućenih izvora, odmjeravane kazne "samo za djela koja nemaju veze s navijanjem, poput neposjedovanja osobne iskaznice i slično". Drugim riječima, svi se prave kao da lani u Srbiji nije osuđen.

Pravomoćno osuđen

Prema informaciji koju je Index dobio od Milana Marinovića, vršitelja dužnosti predsjednika Prekršajnog suda u Beogradu, Martinić, "pripadnik navijačke grupe 'Torcida' iz Splita, kažnjen je presudom Prekršajnog suda u Beogradu koja je donesena 3. 8. 2018. godine, a postala pravomoćna 10. 8. 2018. godine donošenjem presude od strane Prekršajnog apelacijskog suda u Beogradu, na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana i istovremeno mu je izrečena zaštitna mjera udaljenja stranca s teritorija Republike Srbije u trajanju od 1 godine", piše Marinović u mailu te objašnjava:

"Ove prekršajne sankcije izrečene su navedenoj osobi zbog počinjenja prekršaja iz člana 8. stav 1. u vezi stava 2. Zakona o javnom redu i miru tako što je 2. 8. 2018. godine oko 3.30 u Vrčinu na autoputu Beograd - Niš na benzinskoj stanici 'Mol' u grupi s još 13 prekršitelja narušavao javni red i mir i ugrožavao imovinu na veoma bezobrazan i drzak način tako što su iz prodavaonice mješovite robe, koja je u sklopu objekta benzinske stanice, uzimali raznu prehrambenu robu, alkoholna i bezalkoholna pića i tu robu i piće iznijeli iz objekta ne plativši za njih cijenu. Imenovani je kaznu izdržao", pišu nam s beogradskog Prekršajnog suda.

Kako je moguće da tijela kaznenog progona u Republici Hrvatskoj nemaju podatak koji je Index dobio za dan i pol? I kakva je praktična strana ove informacije? Ona ima ulogu i kod određivanja istražnog zatvora, Martinić trenutno je iza rešetaka samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke pa može biti pušten čim oni budu ispitani jer, službeno, nema osnove za zadržavanje u zatvoru zbog ranije osuđivanosti. A neosuđivanost se uzima i kao olakotna okolnost kod donošenja presude.

Eto, Index je doznao ono što nadležnima nije pošlo za rukom. Vili Martinić ipak je osuđen, i to za huliganizam povezan s takozvanim navijanjem. On je, naime, s prijateljima prolazio kroz Srbiju na putu za Bugarsku kamo je išao gledati Hajduk. Kao što smo jučer objavili, dok je bio u srpskom zatvoru, ministar uprave Lovro Kuščević pomogao mu je da kontaktira s obitelji.

Pročitajte više