tovljači junadi traže promjenu zakona o poticajima

Prema novom Zakonu o poticajima u poljoprivredi, poticaji za tov junadi mogu se dobiti tek nakon deset mjeseci tova što je za stočare neprihvatljivo jer je nakon tog vremena junad preteška i teško se može prodati, izvijestili su na današnjem skupu čelnici udruge Croatiastočar i udruge proizvođača junadi ´Baby beef´ ravnatelja Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra (HSSC) Krešimira Kuterovca.

U raspravi stočari su upozorili da će takvi poticaji dovesti do daljnjeg smanjenja tova junadi u Hrvatskoj. Oni su naglasili kako razumiju namjeru da se takvim poticajima s istim brojem junadi želi postići veća proizvodnja mesa, no upozorili su da je to u stvarnosti neprovedivo jer kupci na tržištu traže znatno mlađu junad s manje kilograma.

Predsjednik udruge za tov junadi ´Baby beef´ Toni Raić iz Bjelovara rekao je da susjedna Slovenija ima znatno liberalnije uvjete za poticaje koje dobivaju nakon osam mjeseci.

Stočar iz Orovca pokraj Bjelovara Zvonko Kolenko upozorio je da se, uz uvjet da se poticaj od 800 kuna po grlu dobije tek nakon deset mjeseci tova, ne može poslovati s dobiti jer nakon toga razdoblja stoka gubi kakvoću, a cijena znatno pada pa se gubi i oko 2000 kuna po grlu.

Predsjednik HSSC-a Krešimir Kuterovac pozvao je stočare da svoje prijedloge o promjeni poticaja pošalju Ministarstvu poljoprivrede.

Po riječima direktora Croatiastočara Antuna Šede, zaključak je skupa da će se od Ministarstva poljoprivrede tražiti da se rok za tov junadi za dobivanje poticaja smanji s deset na šest mjeseci, odnosno da se poticaj može dobiti za bikove do 450 kilograma i za junice do 420 kilograma. Također je zatraženo da se poticaji dobiju i nakon prodaje žive, a ne samo, kako to sada određuje zakon, nakon prodaje zaklane junadi. To će, naglašeno je, omogućiti i veći izvoz žive junadi.

Pročitajte više