Toyota povlači 437.000 hibridnih vozila



TOYOTA je objavila kako će u Japanu opozvati oko 400.000 primjeraka novog Priusa, koji u svojoj trećoj generaciji ima probleme sa sustavom kočenja. Isto će učiniti i u Europi i SAD-u, a povlači i druga dva modela.

Predsjednik Toyota Akido Toyoda danas je na novinskoj konferenciji pružio ispriku. "Ispričavam se zbog nevolja koje smo prouzročili. Iskreno prihvaćamo zabrinutost naših kupaca, a odlučili smo se na ovaj potez upravo zbog sigurnosti".

Ukupno 437.000 vozila

Novi opoziv ukupno pokriva 437.000 vozila. U Japanu i SAD-u će se povući oko 400.000 Priusa prodanih između prošlog travnja do sada, a razlog je jednostavan, ali potencijalno opasan problem sa softverom koji kontrolira prelazak s elektroničkog na mehaničko kočenje.

Osim Priusa, povlači se i Lexus HS250h, kao i Sai, koji se prodaje samo u Japanu. Rješavanje problema s kočenjem već je jasno, ono zahtijeva oko 30 minuta posla reinstaliranja softvera, ali do danas nije bilo jasno kako će kompanija pristupiti problemu.

Problemi sa softverom

Problemi sa sustavom kočenja kod hibridnih vozila nisu ograničeni samo na Toyotu. Prošli je tjedan Ford objavio kak namjerava povući gotovo 18.000 primjeraka Mercury Milana i Ford Fusiona, zbog problema sa softverom zbog kojega vozači imaju dojam da su kočnice otkazale. Problem je sličan kao kod Toyote, ali ključna Toyotina nedaća je u tome što je već povukla gotovo osam milijuna vozila.

Prius je najprodavaniji automobil u Japanu, ali ne i u SAD-u, gdje Toyota ima najveći uspjeh s Camryjem, kojeg je prošle godine prodala u 357.000 primjeraka. Ipak, Prius je Toyotin ponos, jer je predvodnik na tržištu "zelenih auta".

Prius je na tržišta izašao 1997. godine, a od onda do danas je postao iznimno popularan model. No, auto s visokom tehnologijom već je imao problema. 2005. godine tvrtka je morala popraviti 75.000 modela Priusa zbog softverskog problema zbog kojeg je motor znao otkazivati.

Pročitajte više