Tragedija na Trešnjevci: Studentu FER-a prva greška za volanom bila kobna

PRIJE stravične nesreće koju je u subotu oko 17 sati prouzročio na Krapinskoj ulici u Zagrebu, 25-godišnji Matija P. nije imao ni jednu prijavu. Nikad nije uhvaćen pijan za volanom, nikad ga policija nije uhvatila u prekoračenju brzine. No, jedan trenutak nepažnje i, kako stoji u policijskom izvješću, prejako pritisnuta papučica gasa, bili su dovoljni za to da skrivi smrt dvoje pješaka koji su šetali nogostupom i ozlijedi trećeg.

Matija P. nikad nije spadao u skupinu problematičnih mladića. Pohađao je zagrebačku XV. gimnaziju (MIOC), jezični smjer, nakon koje je upisao zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva. Od uzornog srednjoškolca, postao je uzorni student. Subotnja tragedija dogodila se nedaleko od njegova doma. Zbog nesreće koju je prouzročio nalazi se u stanju šoka.

Pred automobil mu istrčao pas?

Policiji je nakon nesreće navodno kazao kako je nadzor nad automobilom izgubio jer mu je pred vozilo istrčao pas, ali u službenom policijskom izvješću stoji kako je prilikom ulaska u lijevi zavoj, zbog neprilagođene brzine, kotačima automobila Chevrolet Epica, koji se nalazi u vlasništvu njegovih roditelja, okrznuo rubnik ceste te je zbog toga došlo do zanošenja vozila.

Automobil koji se velikom brzinom nekontrolirano kretao završio je na nogostupu, gdje je udario 51-godišnjeg slovenskog državljanina i 64-godišnju hrvatsku državljanku. Potom se automobil nastavio rotirati te je bočnim dijelom naletio na betonsko-metalnu ogradu, nakon čega je odbačen na trećeg pješaka, 71-godišnjeg slovenskog državljanina.

51-godišnjak je poginuo na mjestu nesreće, a nesretna 64-godišnjakinja je preminula u vozilu Hitne pomoći, na putu do bolnice. Liječnička pomoć lakše ozlijeđenom 71-godišnjaku je pružena u KB Sestara milosrdnica.

Ogromne kazne nisu smanjile broj tragedija

Policija je uvođenjem ogromnih kazni željela smanjiti broj tragedija na hrvatskim prometnicama, ali to im, čini se, ne polazi za rukom. Prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, samo u prva dva mjeseca ove godine dogodile su se ukupno 6.204 prometne nesreće u kojima je poginulo ukupno 60 osoba, 306 ih je teže ozlijeđeno, a 1.845 lakše. Najviše ih se dogodilo u Zagrebačkoj županiji, čak 2.208, sa ukupno 12 poginulih osoba. U istom razdoblju 2009. godine na prometnicama Zagrebačke županije poginula je jedna osoba manje.

Statistike dokazuju i kako je, unatoč ogromnom kaznama, sve više onih koji vole nagaziti na papučicu gasa. Tako je u prva dva mjeseca 2010. godine, u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, broj onih koji su naseljenim mjestom vozili brzinom od 30 do 50 kilometara na sat većom od dopuštene, porastao za 20,8 posto, a onih koji su naseljenim mjestom vozili brzinom od 10 do 30 kilometara na sat većom od dopuštene za 14,6 posto. U porastu je i broj alkoholiziranih vozača uhvaćenih za volanom, ovisno o broju promila, u prosjeku za 10 posto.

Pročitajte više