Tragovi dinosaura na otoku Hvaru

NA SJEVERNOJ strani otoka Hvara, u području Starigrada i Jelse, otkriveni su tragovi stopala nekoliko dinosaura, objavio je na današnjoj konferenciji za novinare hrvatski paleontolog Jakov Radovčić, koji je zajedno s Katarinom Krizmanić iz Hrvatskog paleontološkog muzeja sudjelovao u tom istraživanju.

Oni su bili dio međunarodnog znanstvenog tima koji je na Hvaru vodio Michael Caldwell s kanadskoga Sveučilišta Alberte iz Edmontona.

Po Radovčićevim riječima tragovi stopala utisnuti su na kamenim izdancima i slojnim plohama starim 90 milijuna godina, a pripadaju ogromnim dugovratim dinosaurima, posljednjim predstavnicima divovskih sauropoda, veličanstvenim titanosaurusima.

"Prateći tragove utvrdili smo kako je riječ o tri životinje, visoke šest do sedam metara i teške po petnaestak tona, koje su se kretale usporedno", rekao je Radovčić.

Otkriveni tragovi prednjih i stražnjih stopala bit će važni za rekonstrukciju načina kretanja i veličine tih bića iz geološke prošlosti.

Zbog moguće devastacije, Radovčić, nije htio točno odrediti lokalitet otkrića, dok se ne poduzmu zaštitne mjere, a najavio je i nova istraživanja na Braču, Korčuli, Šolti.

Caldwell i Radovčić do najnovijih su otkrića došli tražeći nova nalazišta fosilnih guštera koje znanost na tom otoku poznaje već više stoljeća.

Istraživanje na Hvaru financirao je Odbor za istraživanje National Geographic Societya iz Washingtona.

Radovčić je izjavio kako na Hvaru nije sudjelovao kao istraživač Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, jer je u međuvremenu dobio otkaz te je trenutno na bolovanju.

Po njegovim riječima i njegova kolegica Katarina Krizmanić za istraživanje na Hvaru morala je koristiti godišnji odmor.

Na upit novinara je li Hrvatski prirodoslovni muzej podržao istraživanje na Hvaru, Radovčić je rekao da ravnatelj, koji je zoolog, ne zna o kakvom je istraživanju riječ.

Pročitajte više