Trajekt u Jablancu odsukan: Sindikat pomoraca uvjeren da je posada postupila profesionalno



TRAJEKT Barbat Rapske plovidbe, koji je jučer nasukao na sjevernoj strani ulaza u luku Jablanac, danas u 9.55 sati odsukan je vlastitim pogonom.

U tijeku je tegljenje broda na trajektno pristanište Mišnjak gdje će se nastaviti sigurnosna i upravna istraga oko utvrđivanja uzroka i okolnosti havarije.

> Trajekt naletio na kupače i zabio se u obalu

I Sindikat pomoraca Hrvatske izrazio je žaljenje zbog jučerašnje pomorske nesreće u Jablancu. "Očekujemo da će nadležna istražna tijela vrlo brzo utvrditi uzrok ove pomorske nesreće. Sindikat pomoraca Hrvatske apelira na pravilno postupanje tijekom istrage prema članovima posade broda, koji su ujedno i članovi Sindikata pomoraca Hrvatske, vodivši računa o njihovom ljudskom i profesionalnom dignitetu. Uvjereni smo da je posada broda postupila profesionalno te da će se šteta na trajektu sanirati što prije s ciljem uspješnog nastavka obavljanja servisa na ovoj trajektnoj liniji koja spaja kopno i otok Rab. Svim unesrećenima želimo što brži oporavak", stoji u njihovom priopćenju

Po sadašnjim saznanjima do havarije je došlo zbog otkazivanja sustava  upravljanja brodom u vrijeme prilaženja broda luci.  

Tom je prilikom lakše ozlijeđeno 10 osoba koje su se u vrijeme udara nalazile na obali izvan luke od kojih je dvoje s vanjskim povredama, dok je jedna osoba prevezena je u Rijeku sa sumnjom u potres mozga.

Iz PU ličko-senjske priopćeno je da je u nesreći teže ozlijeđena 62-godišnjakinja iz Senja. Lakše ozljede zadobili su 52-godišnjakinja iz Rijeke, 44-godišnjakinja iz Zagreba i 5-godišnje dijete iz Zagreba. Uz njih, liječničku pomoć zatražile su još tri osobe zbog pretrpljenog šoka. Teže ozlijeđena 62-godišnjakinja iz Senja, te 52-godišnjakinja iz Rijeke zadržane su na liječenju u KBC Rijeka, dok su ostale osobe nakon pružene liječničke pomoći puštene na kućnu njegu.

Dvije osobe koje su zadržane u KBC-u Rijeka posjetio je Kalmetin izaslanik, kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar. Kapetan Glažar je izrazio žaljenje zbog nesreće, zaželio im što skoriji oporavak, te ponudio im i pomoć Ministarstva mora ukoliko bude potrebno.


U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 44 osobna automobila, 5 kamiona i 120 putnika. Na brodu nije došlo do prodora mora te nema onečišćenja.

Putnici su s trajekta iskrcani tijekom večeri, te je neposredno potom pod nadzorom lučke kapetanije obavljen i prekrcaj vozila preko krmene rampe na drugi trajekt.
Tijekom noći na mjesto nesreće upućen je tegljač radi pripravnosti.

Danas rano ujutro djelatnici lučke kapetanije i Hrvatskog registra brodova uz prisustvo ronilaca obavili su tehnički pregled trupa broda, te je utvrđeno zadovoljavajuće stanje podvodnog dijela trupa.

Istražno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u jutarnjim satima pokrenulo je postupak sigurnosne istrage, dok upravnu istragu obavljaju djelatnici Lučke kapetanije Senj i Lučke kapetanije Rijeka.

Pročitajte više