Trajekt od 500 tona naletio na kupače i zabio se u obalu: Ozlijeđeno šestero odraslih i djevojčica



TRAJEKT koji prometuje na liniji Jablanac - Mišnjak udario je u obalu na plaži Banja u Jablancu. U nesreći je lakše ozlijeđeno sedam kupača.

Trajektu su navodno otkazale komande za upravljanje te je skrenuo prema plaži punoj kupača. Posada trajekta je, nakon što su izgubili kontrolu, počela trubiti kako bi kupače upozorili na opasnost. Trajekt Barbat Rapske plovidbe, koji može primiti 62 vozila i 400 putnika,  se nakon udara nasukao. Radi se o trajektu teškom oko 500 tona koji je prošle godine u Grčkoj kupljen za pet milijuna dolara.

Prema informacijama DUZS-a, trajekt je naletio na kupače. Ronioci su pretražili dno jer se strahovalo da bi moglo biti mrtvih, ali nikakva tijela nisu pronađena. Na trajektu je navodno oštećeno nekoliko vozila, ali nitko od putnika nije ozlijeđen.

Iz Ministarstva zdravstva priopćeno je da su tri ozlijeđene osobe prebačene u KBC Rijeka. Među njima je i petogodišnja djevojčica, za koju se sumnja da je zadobila lakši potres mozga.

U senjskom Domu zdravlja na promatranju su zadržane četiri osobe, ali očekuje se da će već tijekom večeri biti otpuštene na kućnu njegu.

"Trajekt je prošao preko nas i gurnuo nas skroz na dno"


"Bila sam u moru i čula trajekt kako trubi. Najprije sam mislila da pozdravlja ljude, a zatim sam vidjela kako se puno brzinom zabija u kupalište i ruši sve pred sobom", ispričala je svjedokinja nesreće za HTV.

Svoju dramatičnu priču s televizijskim kamerama podijelila je i žena koja je jedva preživjela nesreću: "Trajekt nam je prošao direktno preko glave, potonuli smo skroz na dno. Kad se trajekt zaustavio val nas je odbacio van, zvali smo pomoć pa su nas ljudi izvukli iz mora".

Jednu stariju gospođu udar trajekta u obalu zatekao je dok je s unučicom bila u plićaku: "Grdosija je išla direktno na nas, a ja sam u krilu imala svoju unučicu. Zgrabila sam je i počela bježati, trčala sam kao da imam 20 godina. Vidjela sam samo dim i samo sam plakala".

Na mjesto ove pomorske nesreće izašli su djelatnici Lučke kapetanije Senj koji obavljaju očevid. U Jablanac je došao i državni tajnik za more Mario Babić.

Županijski centar 112 u Gospiću u 17:52 zaprimio je dojavu da je trajekt udario u plažu Banje, priopćila je DUZS. O događaju su odmah obaviješteni MRCC 9155, PU ličko-senjska, Lučka kapetanija Senj, HMP Senj, JVP Senj. U pripravnost su stavljeni HMP Karlobag, Gospić i Crikvenica. O događaju su obaviješteni gradonačelnik Senja i župan Ličko-senjske županije.

Jablanac se nalazi u Ličko-senjskoj županiji, nedaleko od Senja. Naselje se nalazi u maloj lučici u kojoj pristaju trajekti za otok Rab.

Pročitajte više