Transparentna Kosorica: Hoće izvješće o transkriptima, ali ne zna hoće li ga otkriti javnosti

TRI DANA nakon što je za Novu TV izjavila da se provodi istraga o transkriptima, premijerka Kosor danas je demantirala samu sebe.

Nije vrat nego šija. Nije istraga nego izvješće.

"Nisam govorila o pokretanju istrage, zato što Vlada nema namjeru provoditi istragu. Rekla sam da ću tražiti izvješće i na njemu se radi", izjavila je Kosor.

Dodala je da je upravo Vlada, prema ustavnom zakonu iz 1996. o suradnji s Haškim sudom, zadužena za tu suradnju. "Vlada je osnovala Ured za suradnju s Međunarodnim sudom i sad želimo utvrditi činjenice o njegovu radu od osnivanja do danas", naglasila je Kosorica.

Kao i kod topničkih dnevnika-istražiti u svim smjerovima

Usporedila je "izvješće, a ne istragu" s potragom za topničkim dnevnicima, kazavši da će kao i slučaju dnevnika, istraga ići u svim smjerovima. Ministarstvo pravosuđa premijerki je već dostavilo preliminarno izvješće o radu Ureda, no nije ih htjela podijeliti s javnošću. Pitanje je hoće li to učiniti i kad se sve okonča.

"Kad izvješće bude potpuno, raspravljat ćemo o njemu na užem kabinetu Vlade. Ako budemo smatrali da postoje elementi koji su posebno važni za javnost, obavijestit ćemo je o tome" rekla je premijerka.

Hoće li s građanima podijeliti što se događalo s transkriptima? Još nije odlučila.

Što je, dakle, Kosor novog i korisnog rekla? Malo i ništa. Da se ne radi o istrazi nego o izvješću i da će Vlada procijeniti imaju li građani pravo znati što se događalo s transkriptima, tko ih je selektirao i uklanjao dokumente koji bi ga mogli diskreditirati. Transparentnost za svaku pohvalu.
Oporbene političare je za kraj prozvala da su "lamatali izjavama o transkriptima".

"Polemiziranja, prepucavanja i podmetanja svima nanose samo neprocjenjivu štetu", zaključila je premijerka.

Aferu transkripti kratko je komentirao i predsjednik Josipović. Kazao je da je ključno u cijeloj priči jesu li transkripti vjerodostojni i istiniti, a ne to tko ih je dostavio sudu u Haagu.

Pročitajte više