Transplantacija matičnih stanica vraća vid osobama sa zamućenom rožnicom

TRANSPLANTACIJA matičnih stanica prikupljenih iz pupčane vrpce može vratiti vid osobama kojima su zamućene rožnice, tvrde američki znanstvenici sa sveučilišta Cincinnati.

Rožnica je prozirni dio oka koji štiti unutrašnje strukture u oku, a njezino zamućenje uzrokuje slabljenje vida. Američki su znanstvenici u svojim istraživanjima na populaciji miševa uspjeli smanjiti stupanj zamućenosti nakon što su životinjama transplantirali ljudske mezenhimalne matične stanice dobivene iz pupka.

Miševi su uzgojeni tako da im je nedostajao protein naziva lumikan, koji kontrolira stvaranje i održavanje rožnice. Dr. Winston Whei-Yang Kao, profesor oftalmologije koji je sudjelovao u istraživanju, objasnio je da miševi bez lumikana imaju "tanke i zamućene rožnice".  ransplantacija matičnih stanica iz pupka miševima je značajno poboljšala prozirnost i povećala debljinu same rožnice, objasnio je dr. Kao. Američki znanstvenici tvrde kako ova metoda pruža alternativu transplantaciji rožnice, koja je do sada bila jedini način da se vrati vid osobama koje imaju problema sa zamućenom rožnicom.

Dr. Kao je istaknuo kako u svijetu postoji kronični manjak donora rožnice, što znači da postoji velika potreba za razvojem alternativnih metoda liječenja, a ova metoda mogla bi pružiti nadu ljudima koji pate od zamućenja rožnice.

Pročitajte više