Traži se izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske

DIO POLITIČARA BiH podržao je zahtjeve povratnika da Srebrenica dobije poseban status i da se izuzme iz jurisdikcije Republike Srpske.  Suglasni su da se državne institucije obrate Vijeću sigurnosti UN-a sa zahtjevom da se poduzmu mjere u cilju poštivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Nakon sastanka sa članovima Inicijativnog odbora za kolektivno iseljenje iz Srebrenice i načelnikom te općine Abdurahmanom Malkićem, članovi Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, predsjednici SDA i SDP, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, te potpredsjednik RS Adil Osmanović podržali su inicijativu da se po hitnom postupku donese Zakon o statusu Srebrenice kao distriktu, pišu Nezavisne novine.

Na sastanku se nije pojavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, a posebno je osuđen nedolazak premijera RS Milorada Dodika te predstavnika zapadnoeuropskih zemalja.

Zaključeno je da se na nivou entiteta i države mora donijeti financijski program koji će stvoriti uvjete za normalan život u Srebrenici. Na prijedlog Lagumdžije, Belkića i Tihića parlamentu BiH, FBiH, kantonima i gradu Sarajevu će biti upućeni zahtjevi za ekonomsku podršku Srebrenici.

"Od specijalnog statusa Srebrenice bi svi stanovnici, ne samo Bošnjaci, imali koristi. Ja bih volio da se to tako shvati, a ne na način da neko na silu hoće mijenjati Ustav BiH. Nadam se da će vlast u RS shvatiti da je ovo u korist ljudi koji žive u Srebrenici, bez obzira kako se zovu", izjavio je Željko Komšić.

Foto: AFP

Pročitajte više