Tražila ga cijela Europa: 47-godišnji Hrvat na čelu "bande šeika" koja je krala zlato i nakit

Foto: La Stampa

47-GODIŠNJI Miroslav Dragutinović uhićen je u mjestu Rivalta di Torino, 14 kilometara udaljenom od Torina na temelju europskog naloga za uhićenje. On je kako piše talijanska La Stampa, bio na čelu tzv. "bande šeika" koja je ordinirala po više europskih zemalja. Njegovo izručenje traže Belgija, Island, Norveška i Španjolska.

Dragutinović i pripadnici njegove kriminalne skupine varali su zlatare na način da su se prerušavali u šeike koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te zatim sklapali ugovore o kupnji zlata i nakita te to plaćali lažnim novcem ili čekovima bez pokrića. Da budu vjerodostojniji u gradovima u kojima su planirali krađe unajmljivali bi urede u kojima bi častili zlatare koje su namjeravali opljačkati.

La Stampa navodi kako su u rujnu 2009. godine bili otkriveni u španjolskoj Valenciji te su tada pobjegli s plijenom prilikom čega su se poslužili i silom te oružjem. Jedan od zaposlenika zlatarne u kojoj su otkriveni prepoznao je Dragutinovića na fotografiji te tako pripomogao njegovom uhićenju.

Pročitajte više