Tražili ste, ali nećete gledati: Latinica izbačena iz programa zbog prijetnje Jadran filma

ČELNIŠTVO HTV-a opet je odlučilo večeras ukinuti emisiju Latinicu koja je trebala obrađivati temu "Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva!". Naime, voditelj te emisije Denis Latin obavijestio je na svom Facebooku profilu kako večeras neće ići emisija, a odmah nakon toga na službenim stranicama HRT-a promijenjen je i program. Umjesto Latinice ide repriza hrvatskog filma "Prezimiti u Riu".

> Mali dioničari NaMe zaprijetili HRT-u: Vratite Latinicu ili idemo u prosvjede i bojkot pretplate

> HND opet reagirao zbog Latinice: Repriziranje filma o Vukovaru samo izlika za cenzuru

Prošlog tjedna odlukom čelništva Informativnog programa HRT-a odlučeno je kako se neće prikazati Latinica već će u tom terminu ići reprizni dokumentarac o Vukovaru. Obrazloženje je tada dala Hloverka Novak Srzić v.d. direktora programa HTV-a naglašavajući kako će Latinica ipak ići u današnjem terminu.

"Radi se o tome da su me branitelji i gledatelji molili, budući da je bila obljetnica pada Vukovara, da repriziramo dokumentarac, koji je po mom mišljenju stvarano odličan", rekla je tada Novak Srzić.

Nakon Indexa oglasio se HRT

Nakon što smo na portalu Index.hr prvi objavili odluku o naprasnom skidanju Latinice oglasio se i HRT i to na svojim službenim stranicama.

"Hrvatska televizija obavještava gledateljstvo da nam se odvjetničko društvo Miljević i partneri obratilo u ime njihove stranke Jadran filma te nas upozorilo da bi se objava večerašnje Latinice koja se zove 'Zločini privatizacije ne zastarijevaju' mogla shvatiti kao pokušaj nanošenja teške štete Jadran filmu i pokušaj difamacije Jadran filma da bi ga se onemogućilo u završetku započetih poslova", stoji u obavijesti HRT-a u kojem se dodaje da Jadran film u ovom trenutku ugovara i završava nekoliko velikih ugovora, na kojima upravo radi.

Bila bi šteta za Grubišića

Odvjetničko društvo smatra da bi objavom ove Latinice to bila javna haranga za Jadran film koja bi mogla izravno ugroziti ili odgoditi te poslove i dovesti u pitanje stotine ljudi čije egzistencije o tome ovise.

"Po navodima odvjetničkog društva Miljević i partneri objavljivanjem ovakve emisije nastupila bi za Jadran film i Vinka Grubišića šteta velikih razmjera, a došlo bi i do teške povrede prava. U tom bi slučaju pravna osoba (HRT, HTV) bila odgovorna prema odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela i to kroz ostvarenje kaznenih djela od strane odgovornih osoba. Također bi postojala i građanskopravna odgovornost glavnog urednika i nakladnika prema Zakonu o medijima", stoji u obavijesti u kojem se dodaje da Hrvatska televizija, uvažavajući navode odvjetničkog društva, zastaje do daljnjeg s emitiranjem pripremljene emisije.

Pročitajte više