Treba ignorirati, uljepšavati i muljati? Zovite Jadranku Kosor!

KAD SINDIKATI sjednu nasuprot Jadranki Kosor, znaju da se nemaju čemu nadati. Kad se Kosorica pojavi na televiziji u izbornoj noći, HDZ-ovci očekuju loše vijesti. Kad ona opravdava kupovinu blindiranog BMW-a, to je najbolji dokaz da je HDZ uhvaćen s prstima u pekmezu. Kad je Sanader gurnuo Kosoricu na predsjedničke izbore, učinio je to zato što je znao da nema šanse. A kad ju je postavio za šeficu zagrebačkog HDZ-a, dao je do znanja Milanu Bandić da se nema čega bojati. Sve u svemu, kad Jadranka Kosor daje obećanja, možemo se kladiti da su lažna. A kad nam nudi utjehu, možemo biti sigurni da će još više boljeti.

I što je onda mogao očekivati glavni haški tužitelj Serge Brammertz kad je dolazio u Zagreb na sastanak s Jadrankom Kosor. U najboljem slučaju, ništa konkretno. A što su hrvatski građani mogli očekivati od razgovora koji bi trebali deblokirati pregovore s Europskom unijom? Iskustvo nam govori - ništa dobro. I tko je u hrvatskoj Vladi najpozvaniji da istodobno zamaže oči haškim tužiteljima i hrvatskoj javnosti? Zna se, Jadranka Kosor.

Ruku ruku mije

Ponašanje Jadranke Kosor na političkoj sceni postalo je predvidljivo poput rime u Huljićevim poskočicama. Ili još bolje, poput suze u oku tronute ministrice. Ako treba muljati Haag, zovite Kosoricu. Ako treba sindikate ignorirati ili im prijetiti, zovite Kosoricu. Ako treba u izbornoj noći uljepšavati rezultate, opet zovite Kosoricu. Ako, pak, treba izjaviti nešto besmisleno, patetično i stupidno, pogodite koga ćete zvati? Zna se, Kosoricu.

Ali, s druge strane, kad se Jadranka Kosor nađe u škripcu, na udaru sindikalista, medija, branitelja ili oporbenjaka, iz ministarske kasice-prasice kao po naredbi iskaču sve one braniteljske, veteranske ili obiteljske udruge koje se čuvaju za slučaju nužde. Svatko čuva svoje: Kosor svog šefa i stranku, a proračunski paraziti svog mecenu. Koliko ona voli Sanaderovu čvrstu ruku, toliko stotine udruga voli njezinu široku ruku.

No, vratimo se na tužitelja Brammertza. Teško je reći što je mogao očekivati od razgovora s potpredsjednicom Vlade koja je prije tri mjeseca rezolutno izjavila da topničkih dnevnika nema, te da Vlada "ne može dostaviti ono čega nema". Iako je taj službeni stav kasnije preinačen u "možda ih ima", pa u rezolutno "ima ih, ali ne znamo gdje su", ni nakon blokade pregovora dnevnici nisu pronađeni. Napretka nije bilo ni tijekom najnovijeg Brammertzova posjeta. A opet, kako ga je i moglo biti kad je s druge strane sjedila Jadranka Kosor?

Kosorica se krvlju brani i ne pušta se lako

Slična parada bila je i prije par tjedana kad je Kosorica statirala u pregovorima sa sindikatima. Osim što je tada popularna "Suzana" prigodno preimenovana u "drvenu Mariju", već u zagrijavanju poslužila je kao Vladin bič prije mrkve: prijetila je uvođenjem radne obveze, najavljivala smanjenje minimalca, poručivala kako štrajk neće biti plaćen, a za svaki slučaj nahuškala je i braniteljske udruge.

Čim su se Vilim Ribić i drugi sindikalci ohrabrili i pohvalili da su "nabrijani na obračun s Vladom RH", za vrat ih je ščepala famozna Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Po običaju, argument je bio neoboriv: "Pitamo sindikalne čelnike jesu li bili tako nabrijani 1990. i 1991. za obračun sa četnicima kada su naši hrvatski branitelji, u tenisicama i trapericama, nenaoružani i goloruki krenuli u Domovinski rat?". Ajde recite. Ajde ako se usudite. Ajde, ajde...

Sasvim logično te kako i priliči, sindikalno zadiranje u kompetenciju Jadranke Kosor  proglašeno je zadiranjem u "temelje hrvatske države, u naše poginule hrvatske branitelje, u naše žrtve iz Domovinskog rata, u naše suborce, a zbog kojih  danas imamo slobodnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku".  Kosorica se krvlju brani i ne pušta se lako.

Pravo lice hrvatske Vlade

Neuništiva je Jadranka Kosor. S jedne strane, opravdava odluku Vlade da poveća plaće saborskih zastupnika u vrijeme krize ("Kao što znate, Vlada uvijek o svemu razmišlja"), a s druge demagoški poziva HRT da prekrši zakon i "uskladi pretplatu sa stvarnim životom i prilikama u kojima živimo"'. Isto tako, bivšeg HDZ-ovca Vladimira Šišljagića bez ustručavanja proglašava "kapetanom prve klase", a prelazi preko činjenice da se hvalila kako je svojedobno u Pakracu nagrađivana za pjesme o Titu i NOB-u.

I po već oprobanom modelu, čim joj je Šišljagić grubo odgovorio ("ministrica obitelji razorila je četiri obitelji"), uvrijeđena ministrica nahuškala je ženske udruge da ustanu u obranu njezine ženske časti. U ime vlastite proračunske - i proračunate - dobrobiti.

Tako se to radi. Obećaj nemoguće i zatraži nerealno. Obrani sebe i žrtvuj se za šefa. Ne biraj sredstva i ne pitaj za cijenu. Udari i očekuj da te drugi brane. To je recept za uspjeh osobe koja je proteklih godina demonstrirala neviđenu sposobnost preživljavanja, kombiniranu s nevjerojatnim manjkom kompetencije.

I kad se bolje pogleda, zapravo je ona, a ne Sanader, pravo lice hrvatske Vlade. Vreća za udaranje i lutka za pokazivanje. Manipulatorica kojom se ne može manipulirati. Kompetentna za prikrivanje vlastite nekompetencije. Beskrupulozna u skrivanju manjka skrupula. Koliko god se njezino ponašanje činilo spontano, ono je duboko proračunato: i suze, i patnja, i sućut, i žrtva, i osjetljivost, i tankoćutnost... I nadasve odanost. Jadranka Kosor odana je samo sebi, svojoj ambiciji i onome tko je tu ambiciju spreman honorirati. Sve ostalo je samo kulisa.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Damjan Tadić, Bruno Konjević, Miroslav Kiš / Cropix

Pročitajte više