Treba li Bandiću u čast podići spomenik? Više od 30 posto Zagrepčana je protiv

Foto: FaH

"ŠTO građani Zagreba misle o nasljeđu Milana Bandića i treba li mu podići spomenik?" pitanje je u istraživanju javnog mijenja N1 televizije i agencije MASMI na reprezentativnom uzorku od 800 glasača koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore u Zagrebu.

Nasljeđe gradonačelnika Milana Bandića očekivano dijeli glasače. 29,8% misli da je zaslužio ulicu, no ne i spomenik. 8.5% da zaslužuje spomenik jer je trajno zadužio grad, 6.1% spomenikom bi nagradilo dugovječnost, a 5.7% veliku ulogu u političkom životu Hrvatske općenito. S druge strane, 31.2% zbog afera ne želi odati bivšem gradonačelniku nikakvu počast, a 9.1% jer je grad u lošijem stanju nego prije mandata.

Glasači HDZ-a najpozitivniji su prema vladavini bivšeg gradonačelnika, a glasači platforme Možemo! najkritičniji.

Prema mišljenju građana, Milan Bandić za sobom ostavlja obnovljeni Bundek (11%), Advent (7.7%), vrtiće i škole (7.5%), fontane (7.1%), a od konkretnih poteza uprave i: besplatne udžbenike (5.8%), financiranje majki odgajateljica (3.1%). Milan Bandić doživljava se kao socijalno osjetljiv, dobročinitelj, koji je znatno doprinio razvoju rubnih dijelova grada.

Cijelo istraživanje N1 i agencije MASMI možete pogledati ovdje.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 800 punoljetnih građana grada Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 8. do 12. travnja, a mogućnost pogreške je +/- 3.46%.

Pročitajte više