Treba li ići po tijelo čovjeka kojeg je ubilo pleme? "To je nevjerojatno opasno"

Screenshot: YouTube/instagram

INDIJSKE vlasti trebale bi odustati od pokušaja vraćanja tijela mladog Amerikanca Jona Allena Chaua njegovoj obitelji, smatra nevladina organizacija Survival International, a prenosi BBC.

Predstavnici te organizacije koja se bavi pravima i zaštitom pripadnika plemena diljem svijeta upozoravaju kako bi akcija spašavanja mogla biti "nevjerojatno opasna" i imati kobne posljedice i za Sentinelce i za indijske dužnosnike.

Smrtonosna epidemija

Tijekom vikenda, indijska je policija pokušala prići obali otoka i doći do tijela Jona Allena Chaua. Dovezla se brodom 400 metara do obale, no povukla se kako bi izbjegla sukob s domorocima.

"Rizik za pleme od smrtonosne epidemije gripe, ospica ili sličnih bolesti je izuzetno visok i povećava se sa svakim dodatnim kontaktom“, rekao je Stephen Corry, voditelj organizacije Survival International.

"Sentinelci su do sada uvijek silom branili pristup njihovom otoku. To se neće promijeniti. Tijelo mladog Allena Chaua i domoroce trebalo bi jednostavno pustiti na miru“, dodao je.

Htio je širiti kršćanstvo

Podsjetimo, lokalni ribar prošlog je tjedna prevezao Johna Allena Chaua na Sjeverni Sentinel, jedan od Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu, i tako mu omogućio pristup području na kojem se nalazi zaštićeno pleme. Mladi Amerikanac došao je na taj otok kako bi propovijedao kršćanstvo pripadnicima plemena.

Prema opisu ribara, pripadnici plemena strijelama su ubili Johna Allena Chaua i ostavili njegovo tijelo na plaži.

Zabrana pristupa

Indijske vlasti devedesetih su godina prošlog stoljeća zabranile bilo kakve istraživačke ekspedicije na otoku Sjeverni Sentinel i uvele zakone koji strogo zabranjuju bilo kakav kontakt s pripadnicima tog plemena koje je netaknuto civilizacijom. Ne smije im se prići na udaljenost manju od 4,8 kilometara.

2017. godine vlasti te zemlje donijele su zakon kojim se određuje kazna zatvora do tri godine za bilo kakav pokušaj snimanja videa ili fotografiranja plemena.

Zakon štiti domorodačku kulturu, ali i pripadnike plemena od raznih, za njih smrtonosnih bolesti. Sentinelci zbog svoje izoliranosti nisu bili izloženi mnogim za nas uobičajenim virusima te im obična gripa ili ospice mogu ozbiljno naškoditi, a možda čak i zbrisati cijelo pleme s lica zemlje.

No, indijske vlasti tim odlukama nisu samo zaštitile Sentinelce, već i potencijalne posjetitelje jer je iskustvo je pokazalo da su stanovnici otoka Sjeverni Sentinel podosta negostoljubivi i da kontakt s njima može biti opasan za život.

Pročitajte više