Treba li svijet biti zabrinut zbog ubrzanog širenja korone u Njemačkoj?

Foto: EPA

PREMA najnovijim informacijama Instituta Robert Koch, vodeće njemačke zdravstvene institucije za borbu protiv pandemije covida-19, u Njemačkoj se u proteklih nekoliko dana povećala stopa reprodukcije koronavirusa, tzv. broj R. U nedjelju, 10. svibnja, broj R je bio 1,13, što znači da svaki zaraženi koronavirusom zarazi još 1,13 drugih ljudi.

Prije samo nekoliko dana, primjerice 6. svibnja, taj je broj bio 0,65, a prethodno se danima zadržavao na vrijednosti između 0,7 i 0,8, što je potaknulo i jačanje glasova da se što prije počnu ublažavati epidemiološke mjere i karantena. Istovremeno, Njemačka već danima bilježi sve manji broj zaraženih koronavirusom, ali povećanje broja R ostaje zabrinjavajuće jer sugerira da bi broj zaraženih također mogao početi rasti.

"Zbog povećanja procijenjene R-vrijednosti nužno je sljedećih nekoliko dana vrlo oprezno pratiti razvoj", poručili su s Instituta u priopćenju.

Njemački stručnjaci nisu zabrinuti

Znanstveno tijelo koje savjetuje njemačku vladu o koronavirusu kaže da nije zabrinuto jer je stopa reprodukcije virusa iznad jedan već tri dana.

Lars Schaade iz Instituta Robert Koch rekao je da će se zabrinuti samo ako vrijednost R poraste iznad 1,2 ili 1,3 tijekom nekoliko dana. Dodao je da "pojedinačni dani nisu problem".

Također je rekao da što je manji ukupni broj infekcija, to je veći utjecaj epidemije - poput onog što se nedavno dogodilo u klaonicama - na vrijednost R.

Stotine radnika u njemačkim klaonicama, mnogi iz istočne Europe, testirani su na koronavirus i sada se u tom sektoru provode tisuće dodatnih testova. Samo je jedna klaonica u Coesfeldu zabilježila 260 slučajeva.

"Kad bi druga decimalna znamenka bila iznad 1, to još uvijek ne bi bilo kritično. Ali što više ona prelazi 1, kao što su 1,2 ili 1,3 i ostaje na toj razini dulje razdoblje, stvorila bi se situacija u kojoj bismo uvodili nove mjere", rekao je Schaade.

Zašto znanstvenici nisu zabrinuti?

Razina prijetnje od koronavirusa ovisi o razumijevanju brzine kojom se širi - onoga što je poznato kao "R".

Ako ta stopa prijeđe 1, epidemija može eskalirati jer svatko zaražen može prenijeti virus na više od jednog čovjeka. Ali to nije cijela priča.

Ono što je također važno jest stvarni razmjer zaraze, odnosno broj ljudi koji su zaraženi, piše BBC.

Tako u Njemačkoj, iako je R sada malo iznad 1, vlasti ne paničare zato što se procjenjuje da se manje od 1000 Nijemaca zarazi svaki dan.

Prof Tobias Welte sa Sveučilišta u Hanoveru kazao je za BBC da je Njemačka "u stabilnoj fazi, imamo negdje između 600 i 1000 novih infekcija dnevno i to su sada već otprilike tjedan dana vrlo stabilni brojevi".

"Jedina promjena u Njemačkoj koja se događa je da sada imamo neka nova žarišta, na primjer proizvodnja mesa, neke vrste industrije, ali ako pogledate situaciju diljem Njemačke, broj zaraženih se smanjuje", kazao je.

Pročitajte više