Trebaju li roditelji sutra slati djecu u školu?

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

U OSNOVNIM i srednjim školama sutra počinje štrajk, o čemu su neki učitelji već izvijestili roditelje. To znači da učitelji neće održavati nastavu pa se roditeljima poručuje da ne šalju djecu u školu.

Članica Statutarnog odbora Sindikata hrvatskih učitelja za grad Zagreb Vlasta Sorić, ujedno i sindikalna povjerenica u OŠ Miroslava Krleže, za Index je rekla kako mole sve roditelje i učenike da im budu podrška tijekom štrajka.

>>Podržavate li sutrašnji štrajk profesora u školama?

"Ne možemo roditeljima reći da ne smiju sutra slati djecu u školu, ali možemo zamoliti roditelje i učenike da nam budu podrška. Dosta učenika nas je pitalo moraju li sutra u školu. Njima je štrajk veselje u smislu slobodnog dana, a nama bi podrška od strane roditelja jako dobro došla", rekla je za Index Vlasta Sorić.

Navodi kako je ona kao predsjednica štrajkaškog odbora na vanjski dio škole i na oglasnu ploču stavila plakat kojim se i učenici i roditelji obavještavaju o sutrašnjem štrajku.

"Ravnatelj može zadužiti nekog tko ne bude u štrajku da se pobrine za djecu"

"Roditelji nam šalju upite oko toga trebaju li djecu poslati u školi. Svima im kažem da smo u štrajku i da ih molimo za podršku te ako su u mogućnosti da djeca ostanu doma, no ako ih nema tko zbrinuti, da ih pošalju u školu. Za djecu koja budu u školi su odgovorni ravnatelji. U svakom slučaju, djeca će biti zbrinuta. Ravnatelj može zadužiti nekog tko ne bude u štrajku da se pobrine za djecu. Još jednom ponavljam kako će djeca biti zbrinuta i mogu doći u školu, ako roditelji nemaju kamo s njima, ali apeliram još jednom da nas podrže", istaknula je Sorić.

Podsjetimo, danas je propao postupak mirenja između vlade i školskih sindikata. Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec danas su nakon sastanka s ministrom rada i pomoćnicima drugih ministara izjavili da štrajk počinje sutra.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je prokomentirala da je razočarana i ljutita što je postupak mirenja propao.

Divjak: Najvažnije je da su vrata svih škola i dalje otvorena

Na konferenciji za medije zamolila je roditelje i učenike za razumijevanje i strpljenje te da budu u kontaktu sa školama. Rekla je da su ravnatelji dobili upute kako postupati te da je najvažnije da su vrata svih škola i dalje otvorena.

"Upravo sam došla sa sastanka s nadležnim dužnosnicima gdje smo pripremili dvije upute. Jedna školama, druga uredima državne uprave. Poruke su da je na prvom mjestu najvažnija sigurnost učenika i prava i interesi učenika i u tom smislu sve drugo pa i postupanje ravnatelja koji su sada nadležni treba uskladiti.  Druga poruka, vezana uz prvu, pitanje je dostupnosti informacija roditeljima i učenicima", rekla je ministrica i zamolila roditelje i učenike da prate informacije i budu u kontaktu sa školama.

"Najvažnije je da ravnatelji organiziraju da su vrata škole otvorena i u uvjetima štrajka te da organiziraju odgojno-obrazovni rad ili neki drugi rad za djecu koja su u školi", dodala je.

Ministarstvo obrazovanja poslalo upute školama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je poslalo obavijest svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima o postupanju tijekom štrajka.

"Podsjećamo Vas kako ste dužni obavijestiti učenike i roditelje o održavanju štrajka te organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnoga rada s učenicima, a posebice s učenicima od I. do IV. razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak, imajući u vidu najbolji interes učenika te njihova zakonski propisana prava i obveze.

Sve informacije o održavanju štrajka i organizaciji nastave te drugih oblika odgojno-obrazovnoga rada s učenicima u Vašoj ustanovi dužni ste objaviti na mrežnim stranicama i  oglasnoj ploči škole. Također, molimo Vas da odredite osobu za kontakt koja će biti zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Vašoj ustanovi te adresu elektroničke pošte na  koju zainteresirani  roditelji i učenici mogu slati upite. Navedene informacije o kontakt osobi i o adresi elektroničke pošte također ste dužni objaviti na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole", stoji između ostalog u obavijesti.

Upute školama o štrajku profesora i učenika by Index.hr on Scribd

Pročitajte više