"Treća sreća": Telefoniranje jeftinije do 50 posto

JEDINI kandidat za trećeg mobilnog GSM operatera hrvatsko-švedski konzorcij "Treća sreća"  predstavio se danas na konferenciji za novinare. Najavljeno je sniženje cijena mobilnih usluga od 20 do 50 posto. Vlasnički udio domaćih tvrtki je 49 posto, dok Tele2 drži 51 posto.

Ukoliko prođe na natječaju, konzorcij planira komercijalni početak rada hrvatske mreže za šest mjeseci nakon dobivanja koncesije.

Karl Johan Nybell, član Uprave Tele2, rekao je da će konzorcij ispuniti svoje obećanje – jeftino telefoniranje za sve hrvatske građane, koje će koristiti i gospodarstvu. Prema konzultantskim studijama ulazak trećeg mobilnog operatera trebao bi sadašnje cijene mobilnih usluga sniziti od 20 do 50 posto. Nybell je istaknuo je da je Tele2 poznat u Europi kao tvrtka koja uspješno konkurira nacionalnim monopolistima, kao što su Deutsche Telekom i Austria Telekom, značajnim snižavanjem cijena usluga. Odbacio je medijska nagađanja po kojima Tele2 i DT surađuju u Njemačkoj, ističući da su ta dva operatera u toj zemlji najveći konkurenti.

U razdoblju uhodavanja tvrtka planira zaposliti oko 200 ljudi. Nybell je najavio kako će posao dobiti isključivo domaći ljudi, te će, isto tako, Hrvati biti čelni ljudi tvrtke. Centar za korisnike, koji će zapošljavati znatan broj ljudi, bit će smješten u Vukovaru. Komentirao je da nisu zatražili koncesiju za UMTS jer im je namjera ulagati samo u jednu stvar kako bi što prije korisnicima omogućiti kvalitetnije i jeftinije usluge

Nakon što za Tele2 prođe razdoblje uhodavanja Nybell procjenjuje da će sva tri mobilna operatera ravnomjerno podijeliti tržište. Siguran je da će postojeći mobilni operateri učiniti sve kako bi im otežali ulazak na tržište, ali vjeruje da će u konačnici zauzeti i više od 33 posto udjela na hrvatskom tržištu pokretne mreže.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić vjeruje kao su hrvatske tvrtke izabrale dobrog partnera. "Dolazak trećeg mobilnog operatera dobar je za hrvatsko tržište i konkurenciju na tržištu" - rekao je Todirić. Prema njegovim riječima, osnovni cilj konzorcija je podizanje domaćeg gospodarstva.

Konzorcij pod sloganom "Treća sreća" čini devet hrvatskih partnera: Dalekovod d.d., Jamnica d.d., FIMA Holding d.d., Croatia osiguranje d.d., Nexe grupa d.o.o., Konstruktor-inženjering d.d., Lura d.d., Institut građevinarstva Hrvatske d.d. i Privredna banka Zagreb d.d., udruženi sa švedskim telekom operaterom Tele2.

Švedski telekom operater prisutan je na 24 europska tržišta i ima 24,9 milijuna korisnika.

Pročitajte više