Treći dan prosvjeda u Srbiji: "Nećemo te Vučiću"

Screenshot: Twitter

U SRBIJI se treći dan za redom održavaju "Prosvjedi protiv diktature" u nekoliko gradova. Kao i svakog dana, prosvjedi su započeli u 18 sati, a prisustvovali su mu uglavnom studenti i srednjoškolci.


Mladi u svojemu mimohodu stvaraju buku zviždaljkama, a sa sobom imaju i transparente s natpisima "Stop diktaturi", " Ko ne skače taj je Vučić", "Vučiću pederu" i "Gotov je".

Vučić je u nedjelju pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji s 55,1 posto glasova, a njegovi protukandidati su se žalili na neregularnost izbora i prljavu izbornu kampanju.


Prosvjed protiv diktature

Skupovi nazvani "Prosvjed protiv diktature" počeli su u ponedjeljak navečer nakon poziva preko društvenih mreža, a sudionici, većinom srednjoškolci i studenti, ne nose stranačka obilježja i nemaju vođe.

Potporu su im pružili Vučićevi protukandidati Saša Janković, Ljubiša Preletačević Beli i Boško Obradović te oporbena Nova Srbija Velimira Ilića, donedavnog koalicijskog partnera Vučićeve Srpske napredne stranke.

Prosvjednici su na društvenim mrežama još prvoga dana prosvjeda izjavili kako niti jedna televizijska kuća nije imala priloge o prosvjedima, pa su oni iskoristili platforme Facebook i Twitter kako bi informirali javnost o prosvjedima.

Iznijeli su svoje zahtjeve

Kako prenose srpski mediji, nekoliko tisuća prosvjednika stiglo je do Radio-televizije Srbije i tamo su zatražili smjenu glavnih urednika javnog servisa.

Zaustavili su se i ispred sjedišta lista Informer, čijim su izvještavanjem nezadovoljni, a isto su napravili i ispred lista Politika.

Studenti su danas iznijeli svoje zahtjeve, a to su: da se smijene članovi Republičke izborne komisije koji nisu poštovali odluku Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, a usto traže i smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) jer nisu reagirali na prekršaje u medijima tijekom kampanje.

Osim toga, traže i razrješenje predsjednice Skupštine Srbije, Maje Gojković, zbog prekida zasjedanja skupštine 1. ožujka.

Studenti također traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te kuće.

Pročitajte više