T-REX - NEMILOSRDNI UBOJICA ILI STRVINAR?

Tyrannosaurus Rex, izumrli gmaz iz gornje krede u Sjevernoj Americi, već se jedno stoljeće smatra najvećim mesožderom među gmazovima i nemilosrdnim ubojicom koji nije imao suparnika u svoje vrijeme.

Međutim, nova izložba u londonskom Prirodoslovnom muzeju razmatra mogućnost da je taj ozloglašeni mesožder živio hraneći se lešinama, da je bio nespretan i glomazan te da je koristio svoju veličinu za preotimanje plijena manjim dinosaurima.

"Vjerujem da je on bio čisti strvinar jer ne mogu pronaći nikakve dokaze koji bi podržali teoriju da je bio grabežljivac", izjavio je paleontolog Jack Horner.

On je izjavio da je taj golemi gmaz, visok pet metara, bio prespor, da su njegove prednje noge bile premale, a vid loš pa zato nije mogao hvatati ništa što se kreće.

S druge strane, njegov osjet mirisa bio je snažno razvijen, a svojim velikim čeljustima nije trgao meso nego je lomio kosti.

"Sve govori u prilog tome da je taj dinosaur živio hraneći se strvinama. Čak i statistike pokazuju da je dinosaura biljoždera bilo puno više nego grabežljivaca", rekao je Horner.

Ipak, taj je tiranosaur vjerojatno bio nešto između grabežljivca i strvinara.

"Vjerojatno nikad nećemo biti sigurni, ali sve dok postavljamo pitanja služimo znanosti", zaključio je Horner.

(Hina) kga dgk

Pročitajte više