Trgovanje emisijama ugljičnog dioksida

OČEKUJE se da će već ove godine na području Europske Unije (EU), emisijama ugljičnog dioksida (CO2) trgovati čak 12 tisuća industrijskih pogona!

Zanimljivo je da se i u SAD i Japanu "ispipava teren" za trgovanje pravima na emitiranje tzv. "stakleničkih plinova", ponajprije ugljičnog dioksida. Na američkom tržištu već se uspješno trguje emisijama sumpornog dioksida. No što zapravo znači trgovanje emisijom CO2?

Primjerice - poduzeće A i poduzeće B moraju smanjiti emisiju CO2, svako za 10 posto. Za poduzeće A to nije nikakav ekonomski ni tehnološki problem. Uz manje izdatke može smanjiti emisiju i za 20 posto. Poduzeće B, međutim, trebalo bi uložiti ogroman novac u tehnološko smanjivanje emisije za 10 posto. Rješenje - poduzeće A ostvaruje 20-postotno smanjenje emisije CO2 i svoj 10-postotni "višak" emisijskog prava prodaje poduzeću B.

Do 2004. godine, sve države članice EU moraju izraditi nacionalne planove smanjivanja emisija stakleničkih plinova. Trgovanje emisijama ozakonit će se 2005. godine. Hoće li do tada i hrvatska poduzeća ući u taj europski začarani krug?

Pročitajte više