Trgovina drogom financira Bin Ladena

ČELNIK Al Qaide Osama bin Laden koristi novac s afganistanskog tržišta droge kako bi financirao svoj život u bijegu i plaćao gospodare rata u Pakistanu, piše u ponedjeljak američki list The Washington Times.

Kongresnik Mark Steven Kirk, koji je posjetio regiju u siječnju, rekao je u intervjuu za list, da bin Ladenova Al Qaida na godinu ubere 28 milijuna dolara od ilegalne trgovine drogom koristeći dio tog novca za financiranje izbjegličkog života između pakistanskih plemenskih područja i afganistanskog istočnog planinskog područja.

Kirk kaže da su akcije nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. uspjele presjeći tradicionalne izvore financija za bin Ladena, obiteljsko bogatstvo i islamske dobrotvorne organizacije.

"Sada znamo da je dominantan izvor financiranja al Qaide ilegalna prodaja narkotika", rekao je Kirk, član pododbora za inozemne operacije Zastupničkog doma Kongresa.

Savjetnik u Pentagonu potvrdio je da pojedinci u Afganistanu nastavljaju financirati Al Qaidu prihodima od trgovine drogom. Glavni bin Ladenov financijer je Haji Bashir Noorzai koji krijumčari heroin iz područja Kandahara Al Qaidi u Pakistan. U zamjenu za novac Al Qaidini operativci dalje prenose njegovu drogu, piše WT.

Nastojeći presjeći dotok novca Al Qaidi, Kirk se izborio za izmjene u američkom zakonu o nagradama za informacije u borbi protiv terorizma i narko-terorizma koji će prvi put ovlastiti State Department da nagradi ljude za informacije o gospodarima droge.

Zakon bi također dopustio da SAD poveća nagradu za informacije koje će voditi hvatanju bin Ladena i drugih odbjeglih terorista s 25 milijuna dolara na 50 milijuna dolara.


Pročitajte više