Tri hrvatske stranke u BiH objavile svoje zahtjeve

Foto: N1

TRI stranke u BiH pozvale su vodeće hrvatske pregovarače o izbornim reformama da ustraju na očuvanju legitimnog političkog predstavljanja i usprotive se brisanju konstitutivnih naroda iz Ustava BiH. 

"Stav je da hrvatski pregovarači, sukladno zaključcima HNS-a, inzistiraju (na tome) da se osigura izbor legalnog člana Predsjedništva BiH, da u izbornoj reformi Domovi naroda zadrže sadašnju ulogu bez revidiranja njihovih ovlasti te da se ne dopusti brisanje nacionalnih oznaka iz Ustava BiH i u izbornoj reformi", navode u zajedničkom priopćenju tri stranke.

Zajedničko priopćenje tri hrvatske stranke iz BiH

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i predsjednik HSS-a Mario Karamatić objavili su zajedničko priopćenje na dan kada su uz posredovanje posebnog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i ravnateljice pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorts počeli u Sarajevu presudni pregovori kako bi se spriječila eskalacija političke krize u BiH.

Cilj  je pregovora ukinuti blokadu tijela državne vlasti koju provode predstavnici bosanskih Srba, a za vikend će strani diplomati s čelnicima važnijih političkih stranaka pokušati finalizirati pregovore o izmjenama izbornog zakona kako bi se otklonila diskriminacija manjina te Ustavnog suda BiH kojom se inzistira na legitimnom političkom predstavljanju bez preglasavanja.

Hrvatske stranke inzistiraju na tome da se prestane s praksom preglasavanja pri izboru hrvatskog člana BiH Predsjedništva. U tri navrata na tu je poziciju glasovima dominantno Bošnjaka biran Željko Komšić.

Jedan od prijedloga da se osigura svim građanima mogućnost biranja u državno Predsjedništvo je i brisanje nacionalne odrednice iz Ustava BiH, a čemu se stranke HNS-a oštro protive.

Međutim, stranke HNS-a ponudile su mogućnost da uz hrvatskog, srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva svoga predstavnika mogu imati i građani koji se tako ne izjašnjavaju. 

Hrvatske strane protive se i zahtjevima bošnjačke strane da se oslabi uloga gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda bez čije bi uloge, procjenjuje to i bivši hrvatski član BiH Predsjedništva Krešimir Zubak, Hrvati bili pretvoreni u manjinu. 

"Nikada, ama baš nikada se Hrvati ne trebaju odricati ili sužavati prava koja imaju po međunarodnom pravu. U stanju političke kulture i stupnja demokracije u kojem živimo svako sužavanje nadležnosti domova naroda ravno je političkom samoubojstvu", rekao je Zubak za mostarski Dnevni list. 

Zubak je pritom ocijenio da u BiH zapravo i ne postoje građanske stranke.

One stranke kojima je sjedište u Sarajevu 'djeluju kao uigrani SDA-ov partner', rekao je Zubak i usporedio ih s oporbom Slobodana Miloševića u Srbiji koja je bila sastavni dio režima. 

Pročitajte više