Tri misteriozna broda plove po svjetskim morima s oružjem za masovno uništenje?

AMERIČKE i britanske obavještajne službe prate tri golema tajanstvena broda za koje se sumnja da prevoze iračko oružje za masovno uništenje, objavile su u srijedu novine Independent.

Otkrivanje takvog tereta pokazalo bi da inspektori oružje traže na krivom mjestu, dalo bi SAD-u i Velikoj Britaniji konačan povod za rat.

List, koji se poziva na mjerodavne izvore u brodarskoj industriji, navodi da teretni brodovi veličine oko 40,000 tona plove oko svijeta posljednja tri mjeseca i da ne koriste radio vezu čime se krši međunarodni pomorski zakon.

Kapetani nisu pružili podatke o teretu brodova ili njihovom odredištu.

Brodovi koji su iznajmljeni u Egiput plove pod tri različite zastave, a isplovili su neposredno nakon što su u studenom započele inspekcije u Iraku.

"Ukoliko brodovi plove s kemijskim i biološkim oružjem, ili s nuklearnim materijalima, u slučaju njihovog potonuća šteta za okoliš bila bi katastrofalna" - piše Independent.

Upitan da komentira novinsko izvješće, glasnogovornik britanskog ministarstva obrane je rekao: ´Mi ne raspravljamo o obavještajnim pitanjima´.

Pročitajte više