Tri mjeseca prije kvara u Krškom nestala trećina pčela u Sloveniji

SVEGA dvadesetak dana prije nego što će Slovenija prijaviti incident u Nuklearnoj elektrani Krško i označiti početak "nuklearne opasnosti", slovenski mediji izvještavali su o nestanku i pomoru više od jedne trećine ukupnih pčela u toj zemlji. Dvije "tek naoko" nepovezane činjenice, možda imaju više toga zajedničkog nego što bi htjeli pomisliti u isti mah.

Naime, nestanak i pomor pčela nije nepoznata pojava, a prošle godine u kataklizmičkim razmjerima događalo se i u SAD-u, gdje je nestalo 70 posto od ukupnog broja pčela. U gotovo istim razmjerima ista stvar se događala u Kanadi, kao i u nekim europskim zemljama. U znanstvenim krugovima postoji i stručan termin pod nazivom "CCD - Colony Collapse Disorder " ili u našem prijevodu "poremećaj propadanja zajednica".

Zračenje mobitela utječe na orijentaciju

Mnogi znanstvenici, odbacili su službene teorije o pesticidima, GMO hrani i zagađenju,  koje su navodno krive za pomor pčela, s obzirom da su se u pojedinim područjima gdje su nestajale pčele koristili različiti otrovi.

Prema njihovom mišljenju krivo je bilo zračenje. Znanstvenici, pak, smatraju da je zračenje koje proizvode mobiteli i ostala suvremena tehnička pomagala, mogući uzrok misterioznih nestanaka pčela. Da je tome tako, dokazali su na primjeru zračenja iz mobitela, koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi, a ona dokazano utječe na navigaciju pčela. Pčele pod utjecajem zračenja iz mobitela ne mogu naći svoje košnice i jednostavno se izgube. Na taj način izgubljene od doma, brzo ugibaju same.

Nijemci dokazali povezanost

U istraživanjima najdalje su otišli Nijemci. Naime, Sveučilište u Landauu na nizu istraživanja dokazalo je kako se normalno ponašanje pčela drastično mijenja u blizini dalekovoda, a dokazano je kako su se pčele odbijale vratiti u svoje košnice kada su se u blizini koristili mobiteli. Korištenje mobitela ili točnije rečeno zračenja iz mobilnih aparata jednostavno im je poremetila navigaciju. Poremećaji kao i u SAD-u dogodili su se i u Poljskoj, Švicarskoj i Španjolskoj, gdje je primijećeno kako pčele ne umiru u košnicama nego im nešto jednostavno poremeti orijentaciju pa se ne mogu vratiti u košnice.

"Nestanak pčela za službenu znanost još je uvijek totalna misterija, ne samo zato što se nije u stanju odrediti točan uzrok (američki znanstvenici kažu da se skup svih simptoma ne poklapa ni sa čim u njihovoj literaturi), nego i zato što se nije u stanju ni ispitati stradale pčele. Na neki misteriozan način do danas nije još pronađena nijedna od tih pčela koje su trajno napustile košnicu", stoji o nestanku pčela u cijelom svijetu na portalu pčela.hr.

Slovenci ne znaju uzrok, ali su zabranili pesticide

Jedan od najvećih pčelara u Sloveniji Danilo Bedek, koji je prije dvadesetak dana ostao bez pola svojih pčela, za slovenske medije nedavno je izjavio kako ne zna što bi mogao biti razlog pomora pčela te je odlučio pričekati službenu analizu koja bi trebala otkriti razloge pomora njegovih pčela.

U lokalnim slovenskim medijima Norbert Jedlovčnik, jedan od vodećih pčelarskih stručnjaka u toj zemlji, povezao je pomor pčela s pesticidima, međutim ni on se nije usudio reći je li to uistinu pravi razlog pomora. Još je čudnije od svega kako je Ministarstvo poljoprivrede Republike Slovenije 23. svibnja zabranilo upotrebu i promet fitofarmaceutskih sredstava Poncho, Cruiser i Gaucho, koje su povezale s pomorom pčela u Sloveniji. Također je zabranjen  i promet sjemena tretiranih s aktivnim tvarima klotianidinom, imidaklopridom i tiametoksamom.

Sumnju u cijeli slučaj pobuđuje i činjenica kako je njihova odluka donesena bez da je bio gotov laboratorijski nalaz koji bi sa 100 postotnom sigurnošću potvrdio stvaran razlog pomora više od trećine pčela u toj zemlji.

U vrijeme remonta prije dvije godine nestalo 60 posto pčela

No, još zanimljivije zvuči činjenica kako je prije gotovo dvije godine u Hrvatskoj zabilježeno neuobičajeno veliko umiranje pčelinjih zajednica, a samo na koprivničkom području iznosilo je čak do 60 posto. Pomor pčela bio je toliko velikih razmjera da su pčelari Koprivničko-križevačke županije tražili proglašenje elementarne nepogode. Slučajno ili ne, pomor pčela u Hrvatskoj događao se u travnju, a upravo je 8. travnja 2006. godine obustavljen rad Nuklearne elektrane Krško zbog redovnog remonta, sve do 10. svibnja. Slučajnost? Možda.

"Da pčele nestanu s lica zemlje, čovječanstvu bi preostalo još samo 4 godine života. Da nema pčela ne bi bilo oprašivanja, tako ni biljaka, životinja i na kraju ne bi bilo ljudi", rekao je veliki Albert Einstein o pčelama, a da budemo malo i kataklizmički nastrojeni recimo i to kako se u kršćanskoj literaturi nestanak pčela smatra jednim od znakova smaka svijeta. Također, oduvijek se smatralo kako pčele ustvari predosjećaju opasnost pa jednostavno nestanu, pobjegnu prije neke katastrofe.

Teorija zavjere? Nevjerojatan niz slučajnosti? Možda. Prema Einsteinu i brzini širenja kako zračenja, a tako i nestanka pčela imamo nešto malo više od četiri godine da dobijemo odgovor na to pitanje.

I.Ć.
Foto:AFP/pcelarstvo.hr/pcelinjak.com

Pročitajte više