Tri ruska novinara ubijena u Srednjoafričkoj Republici. Što se točno dogodilo?

Foto: Facebook

TRI ruska televizijska novinara ubijena su u Srednjoafričkoj Republici. Nisu pričali francuski, imali su problema u komunikaciji s vozačem i tek povremeni kontakt sa svojim lokalnim fixerom, izjavila su za Reuters dvojica muškaraca koji su kontaktirali s novinarima.

Trojica novinara radila su na projektu koji je financirao oligarh Mikhail Khodorkovsky, kritički nastrojen prema vladi, te su u Srednjoafričkoj Republici istraživali aktivnosti ruske tajne vojne tvrtke Wagner Group.

Ubio ih je naoružani čovjek koji je iskočio iz grmlja

Ubijeni su u ponedjeljak 200 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Banguija, kad je naoružani čovjek iskočio iz grmlja te zapalio njihovo vozilo, navode lokalni službenici.

Srednjoafrička Republika opustošena je uslijed nasilja između kršćanskih i muslimanskih paravojski.

Većina zemlje je pod kontrolom vlade u Banguiju.

Rusko Ministarstvo smatra da su išli na zadatak bez odgovarajućeg plana

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u petak kako su trojica novinara - Orhan Dzhemal, Alexander Rastorguyev i Kirill Radchenko – ubijena tijekom pljačke. Dodali su da su novinari poslani na zadatak bez odgovarajućeg plana za tako opasno okružje. 

Khodorkovsky je, pak, izjavio da su novinari bili iskusni ratni dopisnici koji su donosili vlastite odluke o procjenama rizika te da su im dana sredstva koja su tražili.

Promjena plana putovanja

Prema informacijama bliske prijateljice novinara Radachenka i Anastasiye Gorshkove, zamjenice urednika medijskog portala za koji su išli na zadatak, novinari su trebali otputovati 30. srpnja. Plan su napravili u dogovoru s lokalnim fixerom, kojeg znaju samo kao “Martin”.

No let iz Maroka u Bagui je promijenjen te su sletjeli dva dana ranije. Nisu mogli pronaći fixera i nitko ih nije mogao dočekati na aerodromu jer vozač kojeg je angažirao Martin trebao je doći tek u ponedjeljak.

Kobno međugradsko putovanje

Kasnije su uspostavili vezu s Martinom te su se u Banguiju našli s vozačem, ali on nije pričao engleski, a nitko od trojice novinara nije znao francuski, ispričala je prijateljica Radchenka što se dogodilo prema porukama koje joj je on slao.

Trojica novinara i vozač zaputili su se u ponedjeljak u grad Bambari, oko 400 kilometara udaljen od Banguija gdje su se trebali naći s Martinom. No kontakt s njim nije bio stalan i pouzdan. Gorshkova je rekla da im je često odgovarao sa zakašnjenjem.

Prijatelj koji nije želio biti imenovan, za smrt optužuje rusku kriminalnu organizaciju.

SIM kartica upotrebljavana i nakon smrti?

Novinari nisu imali satelitske telefone, no dvojica su se služila lokalnom SIM karticom, rekla je Gorshkova dodajući kako su njihovi kolege s ubijenim novinarima posljednji put bili u kontaktu u subotu.

Prijateljica Radchenka te još jedna osoba koja ga poznaje tvrde da je ruska SIM kartica koju je koristio bila u funkciji u utorak, dan nakon što su, prema službenim informacijama, ubijeni.

Njegova prijateljica kaže da je zamijetila aktivnosti na njegovom računu na komunikacijskoj platformi Telegram. Stari je razgovor izbrisan, a novi kreiran. Tko god je koristio telefon, nije odgovorio na poruke.

Nije jasno kako je telefon bio online te tko ga je koristio.

Pročitajte više