Tri stranke - promatrači Europske pučke stranke

Politički odbor Europske pučke stranke u petak je na sastanku u Bruxellesu odlučio da se u statusa promatrača u Europskoj pučkoj stranci prime tri stranke iz BiH: Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Partija demokratskog progresa (PDP), potvrdili su u sjedištima ovih stranaka u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. L

Zajedničko uključivanje ovih triju stranaka iz BiH u Europsku pučku stranku predložio je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske Ivo Sanader prije dva tjedna u Mostaru na okruglom stolu "HDZ BiH - prošli i budući razvoj stranke". Tom mostarskom skupu nazočio je i predsjedatelj Europske pučke stranke Wielfried Martens.

Primanje u status promatrača u Europsku pučku stranku prvi je korak ka učlanjenju u tu stranačku asocijaciju. Nakon stjecanja statusa promatrača slijedi dobivanje statusa pridruženog člana, a punopravnim se članom Europske pučke stranke postaje tek kada zemlja iz koje se stranke kandidiraju uđe u punopravno članstvo Europske unije.

Europska pučka stranka je trenutačno najjača stranačka grupacija u Europskom parlamentu. Sastanku Političkog odbora Europske pučke stranke, na kojem je i donesena ova odluka, nazočio je i predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak.

"Ova odluka pred HDZ BiH stavlja i veliku odgovornost- raditi na tome da se kao najjača politička stranka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, zajedno s drugim političkim strankama u BiH u što skorijem roku približimo europskim i atlantskim integracijama", navodi se, uz ostalo, u Čolakovoj izjavi za javnost.

(Hina) xpg ybs

Pročitajte više