Triglavski ledenjak na izdisaju!

TRIGLAVSKI ledenjak kao posljednji glečer u jugoistočnom dijelu Alpa ovih će dana nestati, što je posljedica višegodišnjih klimatskih promjena, ali i izuzetno dugog toplog ljeta koje je u Sloveniji dnevne temperature od 35 stupnjeva učinilo "normalnim".

Glečer koji se nalazi neposredno ispod 2.864 metra visokog Triglava na planini Kredarica ovih se dana definitivno topi i neće doživjeti kraj ljeta.

"Povijesna, ali i žalosna vijest: Tisućugodišnji triglavski ledenjak istopit će se do kraja, a ovih je dana sveden na ostatke ostataka u obliku umazanog komada leda. Ledenjak ispod Triglava grči se u svojoj zadnjoj agoniji", piše u petak ljubljanski "Dnevnik".

Triglavski ledenjak posljednji je glečer u Sloveniji, a geolozi iz nacionalnog geografskog instituta Anton Melik već desetljećima prate i snimaju njegovo smanjivanje. Ledenjak poznat kao "Zeleni led" smanjio se tako po površini od 1946. do 1998. godine sa prvotnih 15 na samo tri hektara, a ove su ga godine vrućine definitivno dotukle iako se prijašnjih godina znao oporavljati nakon što je njegovu sve tanju masu prekrivao prvi snijeg.

(Hina) fl sb

Pročitajte više