Tripoli: Al-Gadafi primio hrvatskog ministra vanjskih poslova

LIBIJSKI vođa Muamar alGadafi primio je u petak u Tripoliju hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Piculu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Izrazivši svoje zadovoljstvo što je tako visoko izaslanstvo Republike Hrvatske došlo u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju Gadafi je rekao da cijeni napredak u bilateralnim odnosima između dvije zemlja i naroda. Posebno je istaknuo značaj Hrvatske i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za bolje razumijevanje arapskog pitanja, nastavlja se u priopćenju te dodaje da je Gadafi kazao kako očekuje skorašnji posjet hrvatskog predsjednika. Hrvatsko izaslanstvo libijskom je vođi predalo i osobnu poruku Stjepana Mesića.

Hrvatski je ministar posebno istakao značaj dosadašnje gospodarske suradnje kao i novih stranica u odnosima koji će se otvoriti kako posjetom hrvatskog Predsjednika Libiji tako i libijskog vođe Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Picula se u petak, drugog dana posjeta Libiji, sastao i sa svojim libijskim kolegom, a dvojica su ministara potpisala Ugovor o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji, Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja, te Sporazum o suradnji između ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Libije.

Picula posjetom Tripoliju završava svoju višednevnu turneju po arapskim zemljama tijekom koje je posjetio Libanon, Egipat, Jordan i Libiju. Hrvatskog ministra u tim su zemljama primili najviši dužnosnici, što je potvrdilo veliki značaj i ugled koji Republika Hrvatska ima u arapskom svijetu, nastavlja se u priopćenju.

Uz hrvatskog šefa diplomacije u izaslanstvu su bili i predstavnici ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore i predstavnici hrvatskih tvrtki koje u ovim zemljama već djeluju na brojnim segmentima.

Pročitajte više