Tristo austrijskih svećenika pozvalo na neposluh protiv Katoličke crkve

PREKO 300 austrijskih katoličkih svećenika pokrenulo je inicijativu "Poziv na neposluh"  u sklopu koje se poziva na pobunu i neposluh Vatikanu, dok papinska država ne pristane na prijeko potrebne reforme i modernizaciju Crkve.

Njihov popis od sedam zahtjeva uključuje ukidanje celibata, zabranu isključivanja razvedenih iz bogoslužja i pričesti, pravo da i laici imaju pravo propovijedanja evanđelja, te zaređivanje žena za svećenice. Na čelu ovog "pobunjeničkog" pokreta u redovima austrijskog klera nalazi se bivši bečki vikar Helmut Schüller koji je još prije nekoliko godina zbog neposlušnosti dospio u sukob s bečkim nadbiskupom Christophom Schönbornom, zbog čega je degradiran na položaj seoskog župnika u Probstdorfu.

Crkvi u Austriji prijati rascjep ako pokret ne shvati ozbiljno


Schüller smatra kako je pokretanje inicijative bilo nužno zbog nezadovoljstva koje vlada, te smatra da će njihov program dobiti podršku velikog dijela svećenstva. Međutim, svjestan je kako se kardinal Schönborn ne slaže s njima, te da neće zastupati njihove stavove u Rimu.

"Otvoreni poziv na neposluh me šokirao. Mnogi bi profesionalci bi odmah izgubili svoje poslove kad bi pozivali na takvo nešto. Kršćanska poslušnost je škola slobode", kazao je Schönborn.

Ovakav "pasivni otpor Rimu" mogao bi dovesti do ozbiljnog rascjepa Katoličke crkve u Austriji ukoliko njeni vođe na vrijeme ne shvate ozbiljnost ovog pokreta. "Neposlušnim" svećenicima podršku seu već dale udruge Laičke inicijative i Pokret katoličkih žena, kao i mnoge druge.

Pročitajte više