Tročlana posada s Međunarodne svemirske postaje vratila se na Zemlju

RUSKA svemirska letjelica Soyuz uspješno je sletjela u Kazahstanu, vrativši tročlanu posadu s Međunarodne svemirske postaje natrag na Zemlju, javlja BBC. Posada sastavljena od američkog astronauta Mikea Fossuma, Japanca Satoshija Furukawe i Rusa Sergeja Volkova na ISS-u je provela 165 dana.

Njihovi kolege, Amerikanac i dva Rusa, na postaju su stigli prošlu srijedu. Nakon što je SAD ranije ove godine ukinuo svoj shuttle program, rakete Soyuz sada su jedino sredstvo dolaska na ISS.

Kapsula je dotakla tlo snježne kazahstanske stepe u 8.27 sati po lokalnom vremenu. Televizijske snimke prikazale su nasmiješena lica trojice astronauta kako izlaze iz kapsule, a ekipe koje su ih dočekale na tlu muškarce su zagrnule dekama.

Letjelica koja je prošli ponedjeljak uzletjela s ruskog kozmodroma Bajkonur označila je prvo svemirsko putovanje nakon što se u kolovozu teretni brod srušio nedugo nakon lansiranja. Ta nesreća uzrokovala je tromjesečnu suspenziju svih letova s posadama.

Posada koja se od prošlog tjedna nalazi na ISS-u tamo će ostati do ožujka, a u prosincu će im se pridružiti još trojica astronauta, Amerikanac, Rus i Nizozemac.

Pročitajte više