KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Troje liječnika progovorilo o nedostatku zaštitne opreme, dobili opomene pred otkaz

Ilustracije (nisu fotografije osoba iz članka): EPA

TROJE liječnika u Republici Hrvatskoj dobilo je ovih dana, usred pandemije, opomene pred otkaz jer su se usudili progovoriti o nedostatku zaštitne opreme u matičnim zdravstvenim ustanovama. Samo jedan, doktor Ivo Žuvela, govorio je o tome javno, u medijima, dok su doktorice Mirjana Turkalj i Lana Tambić Bukovac verbalni delikt počinile pišući ministru zdravstva Viliju Berošu. 

Ministru Berošu se ne očito smije pisati

Doktorice Turkalj i Zambić Bukovac vodile su Krizni stožer i Stručno vijeće zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak. Nakon sastanaka navedenih tijela zaključile su da bolnici nedostaje zaštitna oprema pa su od ministra zatražile pomoć. Dobile su opomene pred otkaz.

"Uopće nisu javno istupale, a to što su pisale bio je stručni dopis, sadržavao je ono što je bolnički Stožer izglasao, ono što je odlučio da bi trebalo poslati - da se traži pomoć. S tim je bila upoznata i vršiteljica dužnosti ravnateljice bolnice Ivana Đerek Dubravčić", priča nam izvor iz bolnice.

Ponavljamo: liječnice su zatražile pomoć za matičnu ustanovu od Ministarstva zdravstva, a dobile opomenu pred otkaz. U jeku pandemije. Da, suludo je.

Opomenu pred otkaz dobila čak i tajnica koja je dopis slala u Berošev kabinet

Ipak, najviše nas je dojmila informacija da je opomenu pred otkaz dobila i tajnica, zapisničarka koja je poslala dopis u kabinet ministra. 

"Teško je procijeniti od koga je krenula inicijativa da ih se sankcionira. One su se obratile ministru kada su vidjele dopis iz Grada u kojem za Dječju bolnicu Srebrnjak nije predviđen niti jedan komad opreme. Na sreću, iza toga uslijedila je akcija i oprema je stigla, a one su platile ceh", doznajemo u bolnici. Doktorica Turkalj bila je predsjednica bolničkog Stožera, dok je Tambić Bukovac vodila Stručno vijeće bolnice.

"Obje su smijenjene, a na mjesto predsjednice Kriznog stožera postavljena je medicinska sestra, tako da ona sada upravlja i doktorima", otkriva nam sugovornik.

"Kao formalni razlog opomene vršiteljica dužnosti ravnateljice navela je da samo ona ima pravo zastupati bolnicu, ali liječnice zapravo uopće nisu zastupale bolnicu", rečeno nam je.

Čuli smo nakratko i vršiteljicu dužnosti ravnateljice doktoricu Đerek Dubravčić. Pitali smo je zašto je izrekla opomene pred otkaz:

"Rekla sam na konferenciji za novinare: Opomene su dobile temeljem Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta Dječje bolnice Srebrnjak. I nemam dalje komentara na to", bila je odrješita v.d. Đerek Dubravčić.

Malo loših maski

Žuvela, liječnik u zadarskom Domu zdravlja, u programu lokalne televizije Diadora nedavno se požalio da su on i medicinska sestra "dobili po dvije zaštitne maske i to šivane, platnene, koje ni po čemu za nas nisu adekvatne". "Smatram da bi se Stožer malo bolje trebao pobrinuti za svoje zdravstvene djelatnike", najbitniji je dio doktorovog verbalnog delikta. Zbog toga mu je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije mr. sc. Renata Bek uručila upozorenje s prijetnjom otkazom.

Zašto?

Uznemirio je javnost.

Sva tri slučaja već su spominjana u medijima i u sva tri se radi o ugrožavanju zdravlja jer ušutkavanje stručnih i upućenih osoba koje progovaraju o bitnoj temi za vrijeme pandemije svakako jest oblik ugrožavanja zdravlja. Ne samo fizičkog. 

Komora liječnička upozorenja smatra legitimnima

S nama se, čini se, slaže i Hrvatska liječnička komora. Zamolili smo ih za stav o ovom pitanju. Slijedi odgovor:

"Hrvatska liječnička komora smatra potpuno legitimnim upozorenja liječnika, koji su ujedno i njezini članovi, da u pojedinim ustanovama nedostaje zaštitne opreme ili da su trenutačne zalihe vrlo oskudne. Komora još jednom poziva sve ravnatelje zdravstvenih ustanova da se suzdrže od ishitrenih reakcija stegovnih postupaka protiv naših kolega koji odgovorno rade svoj posao. Na probleme treba upozoravati kako bi ih se riješilo, a ne ih gurati pod tepih. Potrebno je podsjetiti da je i sam ministar zdravstva izv. prof. Vili Beroš u nekoliko navrata izjavio da situacija s opremom nije optimalna. Sve države u EU imaju određenih problema u nabavi dovoljnih količina zaštitne opreme, pa Hrvatska u tome nije izuzetak. Dio tih problema je riješen, ali dio očito i dalje postoji. Ključno je da se dostupna oprema distribuira onima kojima treba, najizloženijima, a to su u prvome redu zdravstveni radnici", poručuju iz Hrvatske liječničke komore te informiraju kako nisu upoznati s "eventualnim sličnim postupcima spram drugih liječnika, osim informacija objavljenih u medijima".

Beroš je ignorirao naše pitanje

Ministar Beroš ignorirao je naše pitanje o temi - o troje liječnika koji su u jeku pandemije, u zemlji s kroničnim manjkom stručnog medicinskog osoblja, dobili opomenu pred otkaz zbog toga što su govorili istinu o onom o čemu su trebali šutjeti.

Toliko o verbalnom deliktu u Republici Hrvatskoj 2020. godine.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više