Troje uhićenih Amerikanaca u Iranu zapravo su studenti koji obožavaju putovati

TROJE studenata kalifornijskog sveučilišta Barkeley uhićeno je u petak tijekom planinarenja pri prelasku iz Iraka u Iran. Jedan od njih je novinar, freelancer, koji je želio pratiti izbore u regiji Kurdistan u Iraku. Djevojka mu je željela pomoći oko toga, dok je treći suputnik također gajio ljubav prema putovanjima.

Kako prenosi CNN, Shane Bauer, Sarah Shourd i Joshua Fattal, inače apsolventi kalifornijskog sveučilišta Barkeley, uhićeni su u petak tijekom planinarenja pri prelasku iz Iraka u Iran. Troje studenata zapravo su sezonski turisti koji vole upoznavati nove kulture i prijatelje.

Iskusni turist

Shane, 27-godišnjak, i njegova 30-godišnja djevojka Sarah San Francisco su napustili prošle jeseni kako bi godinu dana proveli na srednjem Istoku, gdje je Shane planirao provesti vrijeme "upijajući sve što je mogao iz arapskog svijeta i potom ponuditi uzbudljive priče američkoj javnosti". Potvrdila je to Sandy Close, izvršna direktorica kalifornijske New America Medie. 

"On je iskusni turist, tip turista koji na put ide s naprtnjačom i odsjeda u hostelima, a ne u Ritz Carltonu", rekao je izvor blizak Shaneu, koji je želio ostati anoniman. Par je tako boravio u Damascusu i Siriji, a Joshua im se pridružio prošlog tjedna u iračkom Kurdistanu, gdje je Shane planirao izvještavati o predsjedničkim i parlamentarnim izborima ove autonomne regije.

Ilegalni ulazak

Iranska policija u petak je uhitila troje američkih studenata, koji su zabunom prešli granicu, pod optužbom za ilegalni ulazak u zemlju iz Iraka. Cijeli slučaj još uvijek je pod istragom, no iransko ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo da je zadržalo Amerikance. Američka državna tajnica, Hillary Clinton, u ponedjeljak je zvala u Iran kako bi provjerila boravište studenata i vratila ih kući što je prije moguće.

Pročitajte više