Trojica američkih policajaca uhvaćena na snimci: "Krenut ćemo u pokolj crn*uga"

Ilustracija: EPA

AMERIČKI policajac iz Sjeverne Karoline otpušten je nakon što je kamerom uhvaćen kako govori da "ne može dočekati" da krene u "pokolj" crnaca u građanskom, odnosno rasnom ratu koji je po njegovom mišljenju neminovan. 

44-godišnji policajac Michael "Kevin" Piner je u snimljenom razgovoru s kolegama dao do znanja da je uvjeren kako će veliki prosvjedi protiv policijskog nasilja i rasizma, potaknuti policijskim ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, dovesti do takvog građanskog rata. 

"Ja sam spreman"

"Ja sam spreman", rekao je drugom policajcu, 50-godišnjem Jesseju Mooreu.

"Samo ćemo izaći vani i krenuti u pokolj tih jebenih crnčuga", dodao je. "Izbrisat ćemo ih s karte. To će ih unazaditi nekih četiri ili pet generacija."

Piner je zajedno s Mooreom i još jednim policajcem koji je sudjelovao u snimljenim rasističkim razgovorima, Jamesom "Brianom" Gilmoreom, otpušten nakon interne istrage, javlja Washington Post. Sva trojica su bijelci. 

Donny Williams, novi šef policije Wilmingtona u Sjevernoj Karolini, koji je crnac, opisao je na press konferenciji razgovore kao "brutalno uvredljive".

"Govor ispunjen mržnjom, s referiranjem na crnce kao na crn*uge"

"Ovo je najteži i najizuzetniji slučaj s kojim sam se susreo u svojoj karijeri. Moramo uspostaviti nove reforme za policijsko djelovanje ovdje i diljem zemlje", rekao je Williams, koji je dužnost šefa policije preuzeo u utorak. Dodao je kako su razgovori sadržavali "govor ispunjen mržnjom, s referiranjem na crnce kao na crn*uge".

Osim što su kritizirali pokret Black Lives Matter (Crni životi vrijede), kritizirali su i preblagu reakciju policije na prosvjede, kao i crne kolege i njega osobno. Piner se tako žalio Gilmoreu, koji je svoj automobil parkirao do njegovog, da je jedina briga njihove policijske uprave da "kleči pred crncima". 

"Da vidimo kako će se njegovi dečki pobrinuti za njega kad sranje zagusti, da vidimo hoće li možda dobiti metak u čelo", rekao je za jednog crnog kolegu.

"Trebalo joj je ondje ispaliti metak u čelo"

Moore, koji se u razgovor uključio telefonski, također je fantazirao o likvidaciji crnaca. "Trebalo joj je ondje i tada ispaliti metak u čelo te produžiti dalje", rekao je ovaj policajac za jednu crnkinju koju je uhitio taj dan. 

A razgovori su snimljeni i otkriveni - slučajno. Dvosatna videosnimka iz Pinerovog automobila snimljena je "slučajnom aktivacijom", prema policijskom izvještaju. Pinerov nadređeni pregledavao je 4. lipnja videosnimke i naišao na ovu, na kojoj je imao što čuti. 

Zanimljivo, kad je Piner rekao Mooreu da će kupiti poluautomatsku pušku za predstojeći građanski rat i da "ne može čekati" da krene u "pokolj", Moore mu je odgovorio: "Ti si lud." Snimka se prekida uskoro nakon toga. 

Sva trojica policajaca poricala su u internoj istrazi da su rasisti. Opravdavali su se tvrdeći da su se samo "ispuhivali", a za svoj govor mržnje okrivili su "stres današnjeg policijskog rada".

Pročitajte više