Trojica optuženika priznala sudjelovanje u otmici Zagorčeva sina

TROJICA od desetorice optuženih za otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca priznali su danas na početku suđenja sudjelovanje u otmici koja se dogodila krajem veljače ove godine u Zagrebu.

Od desetorice optuženih, šestorica su na početak suđenja na zagrebački Županijski sud dovedeni iz pritvora zagrebačkog Okružnog zatvora. Protiv četvorice, Hrvoja Petrača i braće Ivana, Libera i Nikole Matekovića postupak se vodi u njihovoj odsutnosti jer su u bijegu i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Nakon čitanja USKOK-ove optužnice optuženi Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Darko Jaić priznali su sudjelovanje u otmici, ali ne na način opisan u optužnici. Gošuljević i Ježovita posebno su naglasili kako se ne osjećaju krivima za prvu točku optužnice koja iz zajedno s Ivanom Matekovićem i Stevom Smrčekom tereti za udruživanje u grupu koja je planirala otmice djece nekoliko uglednih poslovnih ljudi.

Optuženi Novica Petrač i Stevo Smrček izjavili su da se ne osjećaju krivim, dok je Ivan Bastalić rekao da se ne može očitovati o optužnici. Njegova odvjetnica tvrdi da ga se tereti na temelju dva druga predistražna postupka, čiji spisi nisu dostavljani obrani, zbog čega se on i ne može očitovati o optužnici. Braniteljica je stoga zatražila i prekid postupka dok se ne upozna s tim spisima. No, sud je to odbio, zauzavši stav da se odvjetnica sa spisima može upoznati tijekom postupka.

Na suđenju otmičarima 15 svjedoka

Na suđenju desetorici optuženih za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca trebalo bi se saslušati 15 svjedoka, među kojima i žrtva otmice, maloljetni Tomislav Zagorac.

Mladić otet krajem veljače ove godine trebao bi biti ispitan kao prvi svjedok, već prekosutra, a sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića odlučilo ga je saslušati iza zatvorenih vrata jer je riječ o maloljetniku.

Saslušanje žrtve i njegova oca te još osam svjedoka predložilo je tužiteljstvo.

Na prijedlog obrane Novice Petrača ispitat će se trojica svjedoka koji bi trebali govoriti o tome gdje se on kretao u vrijeme otmice, dok je branitelj Novičinog oca Hrvoja Petrača predložio dvoje svjedoka, među kojima i tajnicu generala Zagorca.

Na suđenju će se preslušati i tajno snimani telefonski razgovori Zagorca i otmičara, a odbijen je prijedlog tužiteljstva da se kao dokaz pregleda navodni Interpolov dokument koji je prilikom pretrage imovine pronađen kod Hrvoja Petrača. Prema pisanju medija taj dokument Petrača povezuje sa srpskom mafijom.

Pročitajte više