Tromjesečnik "Studia Croatica"

TROMJESEČNI časopis na španjolskom jeziku ´Studia Croatica´ u Buenos Airesu pokrenuo je prije četrdesetak godina Hrvatskolatinoamerički kulturni institut u nakani da obavijesti svijet o hrvatskoj povijesnokulturnoj baštini.

Najnoviji broj tematskoga časopisa ´Studia Croatica´ (43/2002), koji će sutra biti predstavljen u Društvu hrvatskih književnika, posvećen je u cijelosti Marku Maruliću (1450.-1524.). Uredništvo je tako s Jozom Vrljičkom na čelu željelo proslaviti obljetnice Marulićeva rođenja i pojavu ´Judite´ (1501).

Prvi glavni urednik bio je publicist Ivo Bogdan, koji je nakon izvanrednih nakladničkih uspjeha časopisa ´Studia Croatica´ umro 1971. od posljedica atentata.

Časopis je zatim uređivao Franjo Nevistić i Radovan Latković.

Joza Vrljičak (Buenos Aires, 1947.), ugledni argentinski Hrvat, prevoditelj i ekonomski stručnjak, kojeg je hrvatska Vlada odlikovala Redom hrvatskoga pletera, uređivanje časopisa preuzeo je 1995.

Po općoj ocjeni taj časopis odigrao je važnu ulogu u životu Hrvata na južnoameričkom kontinentu i izvan njega, objavivši na tisuće stranica o hrvatskoj književnosti, povijesti, kulturi i politici.

Pročitajte više