Tropska oluja Beta poharala Providenciju; stanovništvo Kariba evakuirano

TROPSKA oluja Beta ojačala je do razine uragana nakon što je poharala maleni kolumbijski otok Providenciju u Karipskom moru, objavio je centar za uragane u američkom Miamiju.

Beta, posljednja u nizu snažnih oluja u karipskom području u rekordnoj sezoni uragana, polako se približava obalama Srednje Amerike, uz vjetrove brzine do 120 km na sat. Centar za uragane objavio je da je oluja prešla u prvu kategoriju uragana, te da bi mogla dodatno ojačati u sljedeća 24 sata.

Vlasti u Nikaragui i Hondurasu evakuirale su dio stanovnika u obalnim područjima koja bi mogla biti najugroženija uraganom.



Na Providenciji, otoku koji je uz susjedni San Andres bio skrovište slavnog gusara Henryja Morgana u 17. stoljeću, snažni vjetrovi skidali su krovove s kuća, ali zasad nema izvješća o mogućim žrtvama uragana Bete.

Sezona uragana dosad je sa sobom donijela čak 23 snažne oluje, više nego bilo koja sezona od rekordne 1851. godine. Tada je zabilježen 21 uragan.

Kako javlja CNN, tisuće stanovnika malenih karipskih otoka još su u petak, bježeći od oluje koja je poharala Providenciju, zaklon potražili u planinama.

Beta je direktno udarila Providenciju, otok veličine Manhattana, i napravila golemu meterijalnu štetu. Veliki dio stanovništva ostao je bez svog doma, a urušene su i mnoge veće građevine.

Oko 5 tisuća stanovnika malenog kolumbijskog otoka i oko 300 turista zamijenili su kuće na vodi skrovištima u visinskim predjelima, javile su karipske vlasti. Obavještajne i telefonske službe trenutačno rade bez prestanka.

Kapetan German Collazos, šef otočne luke, kazao je za CNN da još uvijek nema podataka o broju žrtava, ali da je učinjena golema materijalna šteta.

Pročitajte više