TRST SLAVI 50. GODIŠNJICU POVRATKA ITALIJI

Italija se priprema svečano obilježiti 50. godišnjicu povratka talijanskog suvereniteta nad Trstom, a list "Corriere della Sera" posvetio je pet stranica događajima od prije pola stoljeća. L

Više autora i svjedoka onih godina objavilo je u nedjeljnom izdanju "Corriere della Sera" tekstove o vlastitim iskustvima iz doba "tršćanske krize", a među njima je i hrvatski književnik i profesor na rimskom sveučilištu "La Sapienza", Predrag Matvejević.

Matvejević se prisjeća onih dana kada je bio novakom u JNA i uvježbavao "obranu od talijanskih fašista" na Učki i Velebitu pod geslom "Trst je naš, život damo Trst ne damo".

Titovi partizani ušli su u Trst 1. svibnja 1945. godine i u njemu se zadržali 40 dana. Stigli su prije anglo-američkih jedinica koje su se zaustavile kod Monfalconea (Tržića). Tršćani se s užasom prisjećaju tih 40 dana partizanske okupacije, a onda su 12. lipnja 1945. jugoslavenski vojnici morali izaći iz grada i prepustiti ga engleskim i američkim snagama. Pariškim mirovnim sporazumom od 10. veljače 1947. godine Trst i okolica podijeljeni su na "zonu A" i "zonu B". Trst je bio "zona A" pod angloameričkom upravom, a "zona B" koja se prostirala u Istri do Bujštine pripala je jugoslavenskoj upravi. Poslije 9 godina pregovaranja odlučeno je da će engleski i američki vojnici napustiti Trst i predati ga na upravu Italiji. Talijanska vojska je ušla u Trst 26. listopada 1954. godine, tako da se sada slavi 50. godišnjica toga povijesnog događaja.

U Trstu su priređene mnoge manifestacije, izložbe i kulturni događaji, a na vojnoj paradi koja će se održati 4. studenoga prisustvovat će i predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više