Trudeau optužio Kinu za miješanje u izbore u Kanadi

Foto: EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau optužio je Kinu za pokušaj miješanja u izbore u Kanadi. Trudeau je optužio Peking za "igranje agresivnih igara s demokracijom" te za ciljanje kanadskih institucija. Prema izvještajima lokalnih medija, kanadska obavještajna služba je identificirala "tajnu mrežu" kandidata na nedavnim izborima koje podržava Peking.

Kina je podržala najmanje 11 kandidata na saveznim izborima 2019., navodno su dužnosnici rekli kanadskom premijeru. Pozivajući se na neimenovane obavještajne dužnosnike, lokalna televizijska kuća Global News izvijestila je da je Peking usmjerio sredstva kandidatima i da su kineski operativci mnogim kandidatima služili kao savjetnici za kampanju.

Pokušaji miješanja bili usmjereni na obje najjače političke stranke

U jednom slučaju, financiranje od 250.000 kanadskih dolara, što je iznos od više od otprilike 184.000 američkih dolara, usmjereno je preko ureda pokrajinskog zastupnika sa sjedištem u Ontariju, piše BBC. Preko tajnih operacija, navodno vođenih iz kineskog konzulata u Torontu, Kinezi su nastojali smjestiti operativce u urede zastupnika u parlamentu kako bi utjecali na politiku, navodi Global News.

Također, list piše da su Kinezi uložili napore da korumpiraju bivše kanadske dužnosnike u pokušaju da dobiju utjecaj unutar političkih krugova u Kanadi. Vjeruje se da su pokušaj miješanja u izbore bili usmjereni na obje glavne političke stranke -  Liberalnu stranku Justina Trudeaua i oporbenu Konzervativnu stranku. Međutim, nije jasno je li operacija bila uspješna. Kineski dužnosnici u Kanadi nisu odgovorili na pitanja Global Newsa o optužbama.

"Poduzeli smo značajne mjere za jačanje integriteta naših izbornih procesa i naših sustava i nastavit ćemo ulagati u borbu protiv uplitanja u izbore, kao i protiv stranog uplitanja u naše demokracije i institucije. Nažalost, vidimo da zemlje iz cijelog svijeta, bilo da je riječ o Kini ili drugima, nastavljaju igrati agresivne igre s našim institucijama, s našom demokracijom", rekao je Trudeau.

Kineske "policijske postaje" u Kanadi

Izvješća o miješanju u izbore dolaze nakon što su vlasti rekle da istražuju navode da je Kina otvorila neslužbene "policijske postaje" na kanadskom tlu. Ilegalne kineske "policijske postaje" istražuju se i u Europi. Prošlog mjeseca je kanadska policija rekla da istražuje izvješća o kriminalnim aktivnostima povezanim s "policijskim postajama".

Nekoliko europskih država, uključujući Irsku i Nizozemsku, već je naredilo Kini da zatvori "policijske postaje", koje su navodno korištene za pritisak na protivnike vlade da se vrate u Kinu i suoče s kaznenim optužbama. Nizozemski mediji pronašli su dokaze da su se takozvani kineski prekomorski uredi, koji obećavaju pružanje diplomatskih usluga, koristili za pokušaj ušutkavanja kineskih disidenata u Europi.

Pročitajte više