Trudnice koje puše marihuanu kognitivne teškoće prenose na dijete

BROJNA su istraživanja pokazala da je marihuana štetna za pamćenje, a najnovije istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je da trudnice koje puše marihuanu svoje kognitivne probleme mogu prenijeti i na dijete.

Istraživanje provedeno na štakorima utvrdilo je koji mehanizam u mozgu objašnjava zašto pušenje marihuane u trudnoći može dovesti do kognitivnih teškoća i otežanog pamćenja djeteta.

"Marihuana može izazvati dugoročne blage promjene u pamćenju mladunčadi štakora", kazao je autor istraživanja Vincenzo Cuomo, profesor farmakologije na sveučilištu La Sapienza u Rimu. "Naše istraživanje u skladu je s kliničkim nalazima kod ljudi."

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the Nacional Academy of Sciences".

Marihuana je najraširenija droga među ženama u reproduktivnim godinama, ističe Cuomo i dodaje da je unatoč tome istraživanja utjecaja te droge na djecu malo. Neka ograničena istraživanja pokazala su da izlaganje marihuani in utero može dovesti do dugoročnih problema s pamćenjem i učenjem.

Kako bi otkrili koji mehanizmi to određuju, istraživači su skotnim ženkama štakora ubrizgali sintetični kanabinoid zvan WIN. Kanabinoid je psihoaktivni sastojak marihuane. Štakorima je ubrizgana doza WIN-a koja odgovara maloj do umjerenoj dozi marihuane kod ljudi.

WIN je u istraživanju upotrijebljen umjesto marihuane jer razina kanabinoida u biljkama marihuane može znatno varirati, objašnjava Cuomo.

Istraživači su ustanovili da je potomstvo štakora kojima je ubrizgan WIN hiperaktivnije od kontrolne skupine. Hiperaktivnost je nestala kad su štakori dosegli odraslu dob, no WIN potomstvo je nastavilo je bilježiti niže rezultate na testovima pamćenja i brzine učenja tijekom cijelog života.

Istraživači su također utvrdili i to da je WIN poremetio izlučivanje glutamata, neuroprijenosnika koji se može naći u hipokampusu, području mozga koje je važno za proces učenja i pamćenja.

Prijašnja su istraživanja povezala dnevnu uporabu marihuane kod trudnica s hiperaktivnošću, nepažnjom i impulzivnošću njihove djece.


Pročitajte više