Trump kritizirao potpunu zabranu pobačaja u Arizoni: Otišli su predaleko

Foto: EPA

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da ne bi potpisao saveznu zabranu pobačaja ako bi takav dokument dospio na njegov predsjednički stol. Radi se o do sada najčvršćem Trumpovom odgovoru na pitanje o nacionalnoj zabrani pobačaja, piše CNN.

Mada je Trump preuzeo zasluge za imenovanje sudaca Vrhovnog suda koji su poništili sudski proces Roe protiv Wadea, nakon kojeg je u SAD-u bio legaliziran pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga, u ponedjeljak je napomenuo da bi o tom pitanju trebale odlučivati savezne države. 

Podržava pobačaj u slučaju silovanja, incesta i zaštite života majke

"Biste li potpisali nacionalnu zabranu pobačaja da vam je Kongres pošalje na stol?", upitao je danas Trumpa novinar. "Ne", rekao je Trump odmahujući glavom. "Ne biste potpisali?", ponovno je pitao novinar. "Ne", ponovio je Trump. 

Bivši američki predsjednik je u ponedjeljak na svojoj društvenoj mreži Truth rekao kako podržava pobačaj u slučaju silovanja, incesta i zaštite života majke. Ponovio je i kako podržava dostupnost umjetne oplodnje.

"Arizona je otišla predaleko"

Danas se distancirao od kontroverzne odluke koju je donio Vrhovni sud Arizone prema kojoj se država mora pridržavati 160 godina starog zakona koji u potpunosti zabranjuje pobačaj osim ako se ne radi mogućoj smrti majke. 

Novinari su upitali Trumpa je li Arizona otišla predaleko glede zabrane pobačaja. "Da, jeste. To će se srediti. Siguran sam da će guverner i ostali vratiti u odluku u razumne okvire. To će biti riješeno, mislim, vrlo brzo", rekao je. 

Pročitajte više