Trump i predsjednik Južne Koreje: Situacija sa Sjevernom Korejom je ozbiljna

Foto: FaH/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in telefonskim putem su razgovarali o diplomatskim načinima održavanja odnosa sa Sjevernom Korejom, objavio je Seul u subotu u vrijeme dok Pjongjang upozorava da gubi strpljenje zbog zastoja nuklearnih pregovora. 

Dvojica čelnika su se u pola sata dugom razgovoru složili da je situacija postala "ozbiljna" i da se treba održati dijalog kako bi se "postigli što skoriji rezultati pregovora o denuklearizaciji", priopćila je južnokorejska Plava kuća.

Trump i Moon su se dogovorili i da će se svakodnevno savjetovati o tom pitanju. 

Tenzije na Korejskom poluotoku rastu uoči isteka godine dana roka koji je postavio Pjongjang. Sjeverna Koreja od SAD-a traži da odustane od svoje politike zahtijevanja unilateralne denuklearizacije jer će u suprotnom njezin čelnik Kim Jong-un odabrati neodređeni "novi put". 

Istaknuti dužnosnici komunističke države u nizu priopćenja prošli tjedan upozorili su Washington da poštuje rok, a američku ponudu dodatnih razgovora su prozvali odugovlačenjem uoči američkih predsjedničkih izbora sljedeće godine. 

Dugogodišnji saveznici Washington i Seul su i u pregovorima oko financiranja boravka oko 28,5 tisuća američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje. 

Trump traži gotovo četiri milijarde dolara više, tvrde južnokorejski dužnosnici, a četvrti krug pregovora o tom pitanju u srijedu završio je bez dogovora. 

Plava kuća naglasila je kako se u subotnjem razgovoru to pitanje nije spominjalo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.