Trump je možda lud, ali dobro zna zašto je mahao Biblijom

Foto: Index/EPA

AKO se ikad bude pravila kompilacija najbizarnijih trenutaka vladavine Donalda Trumpa, onda će u top 3 definitivno ući njegovo mahanje Biblijom ispred episkopalne crkve svetoga Ivana. Nama u Europi, nenaviklima na to da političari drže u rukama nekakve svete spise, ovo se već može činiti kao zapadanje Trumpa u ludilo.

No, svakome tko voli malo dublje analizirati jasno je da je američki predsjednik dobro razmislio što će napraviti i da je poslao jasnu poruku koju su radosno dočekali oni kojima je i bila upućena.

Potpuna biblijska neznalica

A nije Trumpu prvi put da korištenjem Biblije pokazuje što zapravo misli. Upitan o tome koja mu je omiljena knjiga, u nekim prigodama Trump je iskreno izjavio da su mu najdraže dvije knjige koje je on napisao (od kojih se jedna zove, vjerovali ili ne, Umijeće dogovaranja). No Trump, kao pravi majstor proturječja, u nekoliko je navrata izjavio da mu je omiljena knjiga Biblija. Kao najdraži tekst iz nje jednom je citirao redak iz Salomonovih Izreka: "Ne iskrivi se prema zavisti" – iako tog teksta nema nigdje u Bibliji.

Drugom prilikom Trump je bio nešto iskreniji da mu je iz Biblije najdraže načelo oko za oko, zub za zub. Što bi, dakako, impliciralo kako je Trumpu ipak nekako Stari zavjet više prirastao srcu, iako je svojedobno rekao da su mu oba dijela Biblije podjednako krasna.

Svoje temeljno nepoznavanje omiljene mu knjige Trump smjehotvorno pokazuje kad uobičajenu biblijsku kraticu 2Kor. (ili, na engleskom, 2Cor.) čita kao "Dva Korinćanima" (namjesto Druga Korinćanima). 

Ali Trump je ipak svjestan da nije ni dobar poznavatelj ni neki vajni sljedbenik kršćanske svete knjige i stoga mu je ovo već drugi istup s Biblijom u kojemu on ništa iz nje niti navodi niti objašnjava.

Mamina Biblija namjesto Lincolnove

U oba slučaja pojavila se ista Biblija – ona koju mu je dala njegova mama negdje 1955. godine kad je kao devetogodišnjak završio vjeronaučni tečaj u svojoj matičnoj Prezbiterijanskoj crkvi (sad znate i gdje je pokupio sve svoje biblijsko znanje). A prije no što ju je on primio, dobila ju je njegova majka od nekih svojih teta koje su svojedobno aktivno radile na evangeliziranju Europe.

Upravo na toj Bibliji Trump je držao svoju ruku dok je polagao prisegu za predsjednika SAD-a. I tada je, bez ijedne riječi tumačenja teksta koji ionako ne poznaje, dao snažnu poruku. Jer njegov prethodnik Barack Obama prisegnuo je oba puta na Lincolnovom primjerku Biblije – i nama je sasvim jasna ta simbolika njegove prisege. 

Ta se Biblija nalazila i na Trumpovoj prisezi, ali ju je on doslovce poklopio Biblijom svoje mame. I time bez ijedne riječi iznio svoj stav i prema Obaminoj i prema Lincolnovoj viziji Amerike.

A tu je još jedan detalj o Bibliji Trumpove mame koji je ovdje bitno zapaziti pa će nam biti jasno i drugo Trumpovo ukazanje sa svetim kršćanskim tekstom.

Radi se o Revidiranom standardnom prijevodu (Revised Standard Version), američkom protestantskom prijevodu, nastalom kao revizija pola stoljeća starijeg Američkog standardnog prijevoda. Jednostavnije rečeno, to je američka Biblija – i njezina posvema jasna namjera bila je da se Biblija jezično učini bliskima Amerikancima. 

Mahanje američkom Biblijom

Prethodno su svi govornici engleskog koristili Prijevod kralja Jakova (King James Version, KJV), koji je nastao u Engleskoj početkom 17. stoljeća i spada u najljepša postignuća engleskog književnog jezika. Taj je prijevod, iz čisto objektivnih razloga nepostojanja drugog, koristio i Lincoln. Američki fundamentalistički kršćani, iako mogu birati između par stotina engleskih prijevoda, i dalje KJV smatraju jedinim pravim biblijskim prijevodom.

Stoga se mahanjem američkim prijevodom Trump ustvari i ne obraća čistim fundamentalistima, nego, prije svega, kršćanskim nacionalistima. Čime će, napokon, mahati predsjednik koji je zajahao vlast s parolom Make America great again? Fundamentalisti poput megautjecajnog 90-godišnjeg Pata Robertsona već su kritizirali Trumpov nastup. S druge strane, baptistički trumpovac Robert Jeffress čin policijskog bacanja suzavca na mirne prosvjednike kako bi se predsjednik mogao prošetati do crkve i podići Bibliju smatra povijesnim trenutkom, "osobito kad ga se stavi nasuprot noćima nasilja po cijeloj zemlji".

Dolazak Božjeg Izabranika

Kršćanski nacionalisti u Americi su zasebna priča – to su oni ljudi koji su još početkom 19. stoljeća počeli propovijedati da će Amerika evangelizirati cijeli svijet, da je uspostava Izraela znak kraja vremena (i obraćenja Židova), da je kršćanska država jedina opcija postojanja za inače sekularnu Ameriku. Ima ih jako puno upravo među zadrtijim baptistima, koji su najbrojnija protestantska skupina u Americi i istinsko oličenje onog WASP ideala. I sve ono što ste željeli saznati o korijenima američke vanjske politike možete naći upravo u tim krugovima, od stoljeća devetnaestog.

Predsjednik koji je svojom Biblijom prekrio Lincolnovu nije više ništa ni morao reći – bilo je dovoljno da ju usred prosvjeda koji su Ameriku vratili u vrijeme prije borbi za rasnu ravnopravnost jednostavno visoko podigne pred crkvom. Kršćanskim je nacionalistima to jasna poruka da se ne radi samo o predsjedniku izabranom na demokratskim izborima nego i o Izabraniku Božjem koji treba ispuniti onu konačnu misiju Amerike.

Točno, radi se o jednoj vrsti ludila – ali svakako ne o ludilu koje ne zna i ne umije postići svoj cilj.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više