Jedna je brojka oko Trumpovih poreza posebno nevjerojatna: 750 dolara

Screenshot: Twitter/Team Joe

NOVO eksplozivno otkriće New York Timesa o gotovo dva desetljeća (ne)plaćenih poreza američkog predsjednika Donalda Trumpa odjeknulo je SAD-om, manje od pet tjedana prije predsjedničkih izbora i samo dan prije prve predizborne debate s protukandidatom Joeom Bidenom.

Mnoge su brojke iz ovog velikog izvještaja, temeljenog na Trumpovim poreznim prijavama koje su novinari New York Timesa dobili na uvid, zapanjujuće. Primjerice, 70.000 dolara, koliko iznosi njegova prijava troškova za frizuru dok je bio voditelj reality showa Apprentice, zatim prijavljeni gubitak njegovih golf-igrališta od najmanje 315 milijuna dolara i više od 55 milijuna dolara za njegov hotel u Washingtonu. 

Unatoč tome što je u 2018. zaradio najmanje 434,9 milijuna dolara, Trump je u svojim poreznim prijavama prijavio gubitak od 47,4 milijuna dolara. 

Trump platio 750 dolara poreza na dohodak u izbornoj godini i prvoj godini mandata

No jedan puno manji iznos privukao je daleko najviše pozornosti: 750 $. Toliko je, naime, Trump prema New York Timesu platio saveznog poreza na dohodak u 2016. i 2017. - dakle, godini kada je pobijedio na izborima i godini kad je inauguriran kao predsjednik SAD-a.

>>New York Times: Trump nije platio porez na dohodak za 10 od zadnjih 15 godina

U 11 od ostalih 16 godišnjih prijava za povrat poreza koje je New York Times imao priliku pregledati, Trump je platio ravno nula dolara saveznog poreza na dohodak, prvenstveno zato što je njegovo poslovno carstvo prijavilo veće gubitke od prihoda. No, na određeni način, iznos od 750 dolara koji je platio 2016. i 2017. čini se za mnoge njegove kritičare još uvredljivijim nego da nije platio ništa, piše Washington Post.

Trump je, podsjetimo, čitav izvještaj odbacio svojom omiljenom frazom koju koristi svaki put kad mediji objave nešto inkriminirajuće ili sramotno po njega. "Lažne vijesti", rekao je na press-konferenciji.

"Plaćam puno i plaćam puno poreza na dohodak", rekao je.

Na opetovane upite novinara, Trump je odbio odgovoriti koliko je platio saveznih poreza. Samo je napustio brifing, javlja CNN.

No Twitter je uskoro bio pun usporedbi ovog prilično smiješnog iznosa koji je Trump platio s jednakim ili većim troškovima prosječnih ljudi: za medicinske štake, tenisice, stanarinu u Lincolnu, Nebraska, antidepresive, lijekove za lupus, inzulin za dijabetičare, posjet Hitnoj pomoći, dvodnevni smještaj u Trump Toweru, mjesečno zdravstveno osiguranje ili hard-disk od 2 terabajta.

Bidenov stožer objavio spot s usporedbom: Medicinske sestre plaćaju 10 tisuća dolara, Trump 750

"Priča NYT-a o porezima zaista je prekretnica u izvještavanju i prezentaciji. Temeljita je i gusta za one koji žele probirati detalje, ali ima jedan detalj kao poantu koju će ljudi zapamtiti dugo vremena: 750 dolara. Priče su često neuredne. Često se ne svode na velike zaključke ili ideje koje se mogu memati ili tvitati. Ova ipak ima takav zaključak i zato neće brzo otići", komentirao je novinar portala BuzzFeed News članak svojih kolega iz New York Timesa na Twitteru.

A predizborni stožer Joea Bidena također je odmah iskoristio izvještaj za predizborni spot s vrlo jednostavnom, ali razornom poantom: Trump je platio daleko manje saveznog poreza na dohodak nego prosječni učitelj, vatrogasac, građevinski menadžer ili medicinska sestra.

"Učitelji su platili 7239 $. Vatrogasci su platili 5283 $. Medicinske sestre su platile 10.216 $. Donald Trump je platio 750 $", napisao je Trumpov predizborni stožer na svojoj stranici na Twitteru uz dotični spot. 

Bidenov stožer također je počeo preko svoje stranice prodavati bedževe s porukom: "Platio sam više poreza na dohodak nego Trump."

Trump od 2016. odbija objaviti svoje prijave poreza, pravda se revizijom Porezne 

Trumpovi porezi uglavnom su misterij otkako se prvi put kandidirao za predsjednika, piše Times.

Tijekom kampanje 2016. godine, dok je još bio kandidat za predsjednika, odbio je objaviti izvješće o plaćanju poreza. Ti su podaci ostali tajni otkako je stupio u Bijelu kuću.

Iako Trump tvrdi suprotno, činjenica da je kao predsjednik pod revizijom Porezne uprave ne sprječava ga da objavi informacije o povratu poreza. Trump od početka mandata tvrdi da informacije o svojim financijama ne smije objaviti jer je pod revizijom Porezne uprave.

Trump je 2016. objavio pismo svojih odvjetnika koji su potvrdili da je pod revizijom Porezne. U pismu se također navodi da je Porezna uprava završila s revizijom Trumpovih poreza od 2002. do 2008. godine, ali Trump svejedno nije objavio porezne prijave iz tih godina.

Ranija istraga New York Timesa iz 2018. godine pokazala je da je Trump tijekom 1990-ih pomogao svojim roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza. List je tada otkrio i prevare koje su Trumpu omogućile da preuzme dio bogatstva od roditelja.

Pročitajte više