Trump kaže da razmatra sve opcije u vezi Venezuele

Ilustracija: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump potvrdio je da ne isključuje niti jednu opciju u vezi Venezuele, naglasivši da predsjednik Nicolas Maduro nepropuštanjem međunarodne humanitarne pomoći u zemlju čini "strašnu pogrešku".

Trump kaže da razmatra sve opcije

"Postoje razna rješenja, razne opcije. Sve ih razmatramo", rekao je Trump tijekom susreta s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom.
Dvojica političara, u pratnji supruga Melanije Trump i Marie Ruiz, inzistirali su na približavanju stajališta.

Na pitanje ima li plan B ako Maduro pod svaku cijenu odluči ostati na vlasti, Trump je odgovorio da "uvijek ima plan B, i C i D i E i F", bez drugih objašnjenja.

Političko i diplomatsko odmjeravanje snaga između Washingtona i Caracasa sada je koncentrirano na hitnu humanitarnu pomoć u hrani i lijekovima za Venezuelu, koju su poslale Sjedinjene Države i koja se gomila u skladištima u susjednoj Kolumbiji.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji poriče glad u zemlji, nazvao je tu pomoć kojoj ne dopušta ulazak u zemlju "političkim igrokazom" prije američke vojne intervencije.

Trump kaže da poštuje Guaidóa

Oporbeni vođa Juan Guaido, privremeni predsjednik kojeg je priznalo pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, trudi se sve učiniti kako bi pomoć došla.

"Jako poštujem osobu koja je za puno ljudi, pravi predsjednik Venezuele. On je jako hrabar", naglasio je Trump.

Duque je inzistirao na potrebi zadržavanja pritiska na Madurov režim.

"Predsjednik Guaido ima snažnu podršku i moramo mu je i dalje pružati kako bi mogao provesti tranziciju u Venezueli. Mislim da je diktaturi došao kraj", zaključio je.
 

Pročitajte više