Trump zaprijetio prekidom trgovine svima koji trguju sa Sjevernom Korejom

Foto: Hina

Nakon jutrošnje objave da je Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, Trumpov Twitter profil poslužio je, već po običaju, američkom predsjedniku da sa svijetom podijeli svoj tijek misli.

Najprije je Sjevernu Koreju prozvao da nastavlja biti neprijateljski nastrojena i opasna za SAD, a potom je napisao je kako je narod Sjeverne Koreje nevaljala nacija koja je postala velika prijetnja i sramota za svog saveznika Kinu. Dodao je i kako Sjeverna Koreja "razumije samo jednu stvar".

U posljednja dva tweeta, američki predsjednik nastavio je razmišljati o načinima na koje će se nositi s neposlušnošću Sjeverne Koreje.

"Susrest ću se s generalom Kellyjem, generalom Mattisom i drugim vojnim vođama u Bijeloj kući kako bismo razgovarali o Sjevernoj Koreji. Hvala vam", napisao je Trump.

U drugom postu stoji: "SAD razmišlja, uz druge opcije, o zaustavljanju sve trgovine i svih poslova sa zemljama koje trguju sa Sjevernom  Korejom."

Teško je zamisliti da će se američki predsjednik ili netko od njegovih savjetnika zaista odvažiti na ovaj potez, jer to bi značilo da će Amerika morati prestati trgovati s Kinom. Posljedice ovakvog postupka bile bi nesagledive za američko gospodarstvo.

Bijesni pas Mattis

Tko su generali s kojima se Trump susreće?

James "Mad Dog" Mattis, američki ministar obrane, umirovljeni je general, bivši marinac i jedan od žestokih kritičara politike prema Bliskom istoku bivšeg predsjednika Baracka Obame. Sve ovo, i zgodna pričica o načinu na koji je pregovarao s neprijateljima tijekom rata, osigurali su Mad Dog Mattisu Trumpovo poštovanje i jedno od ključnih mjesta u njegovoj administraciji. Mattis je prvi bivši general koji je postao ministar obrane još od 1950. godine kada je to mjesto u vladi predsjednika Trumana pripalo Georgeu Marshallu.


Trumpa je Mattis impresionirao pri njihovom prvom susretu, nakon kojega je predsjednik na Twitteru objavio kako je Mattis "pravi general među generalima".

Mattisa američka, ali i svjetska javnost, doživljavaju vrlo promišljenim čovjekom, unatoč tome što o njegovim ratnim doživljajima kruže u najmanju ruku uznemirujuće priče. Jedan je od ljudi koji su već u nekoliko navrata protuslovili američkom predsjedniku, ali on niti ne pomišlja da ga se riješi.

Vojna disciplina

Šef osoblja Bijele kuće, John F. Kelly, još je jedan umirovljeni general u Trumpovoj administraciji. Iz vojske je otišao u siječnju prošle godine.

Kelly je prije dolaska na mjesto šefa osoblja bio ministar državne sigurnosti, a Trump od njega očekuje da će uvesti vojnu disciplinu u administraciju koju su u posljednje vrijeme potresali skandali i sukobi među savjetnicima, ali i niz istraga.

Ni Kelly se, kao ni James Mattis, nije slagao s Obaminom politikom. Često je kritizirao poteze bivšeg predsjednika vezane uz južnu granicu SAD-a, onu s Meksikom. Uz to, tijekom godina provedenih u vojsci skupio je ogromno iskustvo  i upoznao se opasnostima islamističkog ekstremizma i trgovine ljudima.

Nove sankcije Sjevernoj Koreji

Američki ministar financija Steven Mnuchin zatražio je, prema nekim informacijama, novi paket sankcija kojim bi se obustavila sva trgovina sa Sjevernom Korejom. On je za Fox News rekao kako će od predsjednika tražiti da razmotri prekid svih gospodarskih veza s Pyongyangom.

""Ako države žele poslovati sa Sjedinjenim Državama, očito će surađivati s našim saveznicima i drugima da se Sjeverna Koreja gospodarski odsiječe", zaključio je ministar.

Hoće li Mnuchin uspjeti u svom naumu, obustavi trgovine svih zemalja sa Sjevernom Korejom, vjerojatno ćemo doznati uskoro.

Pročitajte više