Trump našao krivca za požare u Kaliforniji, vatrogasci mu oštro odgovorili

Foto, Screenshot: EPA, Twitter/Donald Trump

DOK KALIFORNIJA i dalje gori, pri čemu je u plamenu smrtno stradala najmanje 31 osoba, američki predsjednik Donald Trump iznio je na Twitteru svoju teoriju o pravim krivcima za najrazorniji požar u povijesti te zemlje.

Kako piše CNN, Trump je u subotu navukao bijes lidera vatrogasnih organizacija tvitom u kojem je napisao: "Nema razloga za ove masivne, smrtonosne i skupe šumske požare u Kaliforniji osim jako lošeg upravljanja šumama. Milijarde dolara daju se svake godine, s toliko izgubljenih života, a sve zbog katastrofalno lošeg upravljanja šumama. Ispravite to sada ili nema više saveznih isplata!"

 

Trump za požare krivi loše upravljanje šumama kalifornijskih vlasti

U nedjelju je u novom tvitu ponovio svoju dijagnozu, odnosno prijedlog za rješavanje problema: "Ispravnim upravljanjem šumama možemo zaustaviti pustošenje koje se neprestano događa u Kaliforniji. Opametite se!" U Kaliforniji su inače na vlasti demokrati, na koje se Trump redovito obrušava tvrdeći da će praktički upropastiti SAD ako dođu na vlast u Washingtonu.

 

Vatrogasni zapovjednici ubrzo su prozvali Trumpa zbog, kako tvrde, vrijeđanja vatrogasaca i uvlačenja politike u ovu prirodnu katastrofu. "Njegovi komentari su nesmotreni i uvredljivi za sve vatrogasce i ljude koji su zahvaćeni", rekao je Harold Schaitberger, predsjednik Međunarodnog udruženja vatrogasaca.

Vatrogasci: Trumpova poruka loše informirana i opasno pogrešna

Predsjednik Profesionalnih vatrogasaca Kalifornije također se očitovao. "Poruka predsjednika u kojoj napada Kaliforniju i prijeti da će uskratiti pomoć kataklizmičkim požarima loše je informirana, poslana u neprimjerenom trenutku i ponižavajuća za sve one koji pate, kao i muškarce i žene na fronti. Po mom mišljenju, ovaj sramotni napad na Kaliforniju napad je na sve hrabre muškarce i žene na fronti", rekao je Brian K. Rice i dodao da je Trumpovo svaljivanje krivnje "opasno pogrešno".

"Požari nastaju i šire se ne samo na pošumljenim područjima već i na napučenim područjima i otvorenim poljima gdje ih pogone sasušena vegetacija, snažni vjetrovi, niska vlažnost i geografija", istaknuo je ovaj predsjednik vatrogasaca.

Oko Trumpove poruke kojom je još jednom izazvao tenzije u trenutku nacionalne tragedije očitovao se i demokratski senator iz Kalifornije Henry Stern: "Požari ne poštuju politiku, stoga bih molio predsjednika da proglasi tešku katastrofu i ne pravi od ovoga politički incident. Imamo mnoge stranke, mnoge poglede na stvari, a ovdje se zaista ne radi o politici. Ovdje se radi o ljudima", rekao je. 

Odgovorili mu i Katy Perry i Leonardo DiCaprio

A osim vatrogasaca i političara, Trumpu su odgovorili i neki celebrityji. "Ovo je apsolutno bezdušan odgovor. U ovo uopće nije umiješana nikakva politika. Samo dobre američke obitelji koje gube svoje domove dok vi tvitate i evakuiraju se u skloništa", poručila je Trumpu slavna pop pjevačica Katy Perry. 

Osim nje, američkom predsjedniku odgovorio je i slavni glumac Leonardo DiCaprio. "Razlog zašto su se ovi požari pogoršali su klimatske promjene i povijesna suša. Pomaganje žrtvama i napori za pomoć u ublaživanju štete od požara u našoj državi ne bi smjeli biti stranačko pitanje"; napisao je u tvitu DiCaprio, inače snažan zagovornik borbe protiv klimatskih promjena.

Trump je ipak naknadno posvetio jedan tvit i požrtvovnim vatrogascima, njih "više od 4 tisuće koji se bore protiv požara Camp i Woolsey u Kaliforniji u kojima je izgorjelo više od 170 tisuća hektara". "Naša srca su s onima koji se bore protiv vatre, s 52 tisuće ljudi koji su evakuirani i obiteljima 11 koji su umrli. Uništenje je katastrofalno. Bog ih sve blagoslovio", napisao je.

Pročitajte više